Magyar gazdaság

Nőtt a foglalkoztatás, stagnál a munkanélküliség

Nyolcvanezerrel többen dolgoztak a harmadik negyedévben, mint tavaly, amelyet csak részben magyaráz a közmunka kiterjesztése. Vélhetően a járműipari beruházások érnek be lassan, a VOSZ azonban így sem optimista.

Az idei év harmadik negyedévében 3 millió 936 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 80 ezer fővel több,
mint egy évvel korábban. Mind a nők, mind a férfiak foglalkoztatási mutatói javultak – közölte a KSH. Július–szeptemberben a foglalkoztatottak létszáma 2,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A növekedésben szerepet játszott a közfoglalkoztatás kiterjesztése is. A 15–64 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 901 ezerre nőtt, itt 58,2 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, ami 1,8 százalékpontos emelkedésnek felelt meg. A 15-74 éves népességben viszont 51,4 százalékos foglalkoztatási rátát mért a KSH, ami tíz éve a legmagasabb érték.

Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek létszáma 458 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta így 10,4 százalékot ért el. Ez a szám lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, a ráta 0,3 százalékponttal csökkent egy év alatt. Bonyolítja a helyzetet, hogy a foglalkoztatást mutató statisztika, és az alkalmazásban állók létszáma egy ideje széttart. A két mutató sokáig együtt mozgott, egy ideje azonban ellentétes mozgást mutat. Míg a foglalkoztatottak száma nő, addig az alkalmazottaké csökken. Ennek oka a mérés módszertanának eltérése.

Részben a foglalkoztatás bizonyos mértékű fehéredése, részben pedig a munkaerő-kölcsönzés erősödése állhat a háttérben, ám érezhetően nőtt a járműiparban a foglalkoztatottak száma – nyilatkozta a Világgazdaságnak Balogh Béla. A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke lapunknak kifejtette: „az utóbbi időben látható, hogy megindult a Mercedes, az Audi, a Bosch, és fejleszt az Opel is. Az autóipar és a hozzá kapcsolódó beszállítói kör több ezer új embernek adott munkát a közelmúltban. Ez a szám azonban nem éri el a tízezer főt.”Balogh rámutatott: „szezonális okokból a munkaerő-kölcsönzés az év végén további felfutást élhet meg, amely ideiglenesen javíthat a helyzeten.”

„Egy egyszerű, összehasonlítható mérés kellene, hiszen az üzleti élet nagy része a statisztikai problémát nem érti” – jelentette ki Dávid Ferenc lapunknak. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hozzátette: „nagy probléma ugyanakkor, hogy minden vonatkozó kutatás, előrejelzés azt mutatja, hogy együtt kell élnünk a kétszámjegyű munkanélküliségi rátával. Idén és jövőre az állástalansági mutató várhatóan 11 százalék körül beragad” – fogalmazott Dávid Ferenc.
A főtitkár utalt a jövőre növekvő finanszírozására is. Ezzel kapcsolatban kijelentette: „a közfoglalkoztatás visz és nem hoz, ezt ezért nem tartom jó iránynak. A kormány tervei szerint jövőre 80 ezerrel több közmunkás lesz, ugyanilyen arányban a versenyszféra biztosan nem fog nőni. Így bár most bizonyos javulás tapasztalható, jövő ilyenkorra biztosan nem fogunk jobban állni, mint most.”

VOSZ foglalkoztatottság vasas szakszervezet dávid ferenc
Kapcsolódó cikkek