Magyar gazdaság

Terület alapú rendszám, évenkénti műszaki: még csak tervekben

Korai az autósok félelme a területi alapú rendszám bevezetésétől és az évenként kötelező műszaki vizsgától - mondta a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közelmúltban kinevezett elnöke a Magyar Nemzetnek.

Győri Gyula a lap hétfői számában közölt interjúban ismertette: még nem született kormányzati döntés a rendszámok ügyében, sőt még a szakértői javaslatot sem tárgyalta a kormány. Az NKH elnöke tévesnek nevezte azt az értesülést, hogy ettől az intézkedéstől 50 milliárd forintot remél a kormány. A bevétel hosszú évekre elhúzódva érkezhetne be a költségvetésbe, másfelől az esetleges bevezetésnek és magának az eljárásnak is vannak költségei, ezért nem alkalmas a gyors bevételszerzésre - mondta.

Az unióban valóban megindult a műszaki vizsgáztatás rendjének felülvizsgálata a balesetek visszaszorítása érdekében - válaszolta arra a kérdésre, hogy várható-e a műszaki vizsga évenkénti kötelező tétele a korosabb személyautóknál.

A brüsszeli bizottság előkészített egy rendelettervezetet, miszerint a személygépkocsiknál az időszakos vizsga először négy évvel az első nyilvántartásba vétel után, azután két év múlva, majd évente történne meg. Akkor is évente kellene vizsgáztatni a járművet, ha a futott kilométerek száma eléri a 160 ezret. Ha a tervezetet a tagországok elfogadják, és az unió kihirdeti a rendeletet, Magyarország számára is kötelezővé válik. Egyelőre azonban erről sincs döntés, a javaslatot még több fórumon egyeztetik - ismertette.

A Malév unión kívüli repülési jogainak odaítélését firtató kérdésre elmondta, hogy a sajtóban megjelentekkel szemben csak néhány repülési jog iránt mutatkozott érdeklődés, és a jelentkezők köre is erősen korlátozott. Kijev és Tel-Aviv esetében már odaítélték a repülési jogokat - emlékeztetett -, s hamarosan a törökországi és az oroszországi úti cél kapcsán is megszületik a döntés.

műszaki rendszám
Kapcsolódó cikkek