Magyar gazdaság

EU adóügyi biztos: Ausztria kedvez az adócsalásnak

Az Európai Unió adóügyi biztosa Ausztriát és Luxemburgot olyan országnak tartja, amelyek kedveznek az adócsalásnak. Szerinte évek óta gátolják az átláthatóságra vonatkozó erőfeszítéseket.

A Die Presse által ismertetett APA-jelentés szerint Algidras Semeta azt vetette Ausztria és Luxemburg szemére, hogy "sajnálatos módon évek óta gátolják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy nagyobb átláthatóság és ellenőrzés valósuljon meg az adózásban. Nagy lépés lenne, ha részt vennének a kamathozamokra vonatkozó automatikus információcserében" - hangoztatta az EU adóügyi biztosa a WirtschaftsWoche című lapnak nyilatkozva. 

Semeta különösen a luxemburgi miniszterelnök magatartását bírálta Szerinte ugyanis az egyúttal az eurogroup vezetőjeként is működő Jean-Claude Juncker magatartása "érthetetlen, hiszen a válság sújtotta államokban az adóbevételek javulása enyhítené a gazdasági feszültséget. "Ezért gondolom, hogy az eurócsoport elnökének, a többi pénzügyminiszterrel együtt segítenie kellene az igazságosabb és átláthatóbb adózás megteremtését" – szögezte le Semeta.

"Nem arról van szó, hogy az osztrák és a luxemburgi polgárok elveszítenék a banktitokra vonatkozó jogukat – szögezte le Semeta. "Csak nem szeretném, hogy a németek, görögök vagy a litvánok arra használnák fel az osztrák jogot, hogy hazájukban elkerüljék az adózást".

Semeta ezer milliárd euróra becsülte azt az összeget, amely a 27 EU tagállamban kiesik az adócsalás és adóelkerülés révén. Az EU adóügyi biztosa szerint 1997 óta több mint 100 tisztességtelen adózási gyakorlatot azonosítottak be és szüntettek meg. Semeta leszögezte: egységes stratégiát kell kidolgozni az adóparadicsomok megszüntetésére, ennek fontos lépése az adóoázisok meghatározása, amelynek kapcsán Semeta a viták ellenére bizakodó.

adórendszer Juncker adóelkerülés osztrák semeta Ausztria
Kapcsolódó cikkek