Magyar gazdaság

MSZOSZ: Infláció alatti emelés nem lehet - Eltolódik a bérmegállapodás

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a két kiigazító csomaggal nehezebbé váltak a jövő évi bérekről szóló tárgyalások, amelyeken most erős feszültség uralkodik, nagyon távol kerültek egymástól a munkaadók és a munkavállalók álláspontjai.

Az elnök az MTI-nek kedden elmondta: az MSZOSZ mindig a megállapodás céljával ül le a tárgyalóasztalhoz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), és azt is szeretné, ha nemcsak a minimálbérről és a garantált bérminimumról egyeztetnének, hanem az országos bérajánlásról is. Utóbbi kapcsán Pataky Péter kiemelte: azért lenne fontos a bérajánlásról is megállapodni, hogy segíteni, orientálni tudják a munkaadókat a helyi bértárgyalásokon.

Jó megoldás lenne az MSZOSZ elnöke szerint, ha a kormány olyan, adórendszert érintő lépéseket tenne, amelyek növelnék a béreket, de nem jelentenének további terheket a munkaadóknak. Pataky Péter elmondta: korábban abban bíztak, hogy november közepére már a bértárgyalások végére jutnak, most azonban félő, hogy nem lesz megállapodás.

Az elnök szerint ez az eset akkor lehetséges, ha a munkaadók álláspontja "bemerevedik", és továbbra sem szeretnének bért emelni, vagy csak az alatt. A szakszervezetek számára az elmaradó vagy az infláció alatti emelés nem elfogadható - húzta alá az érdekképviseleti vezető.

Arra a kérdésre, hogy a kormány elfogadhatónak tartotta-e a szakszervezeti oldalnak azt a korábbi javaslatát, hogy a 16 helyett 14 százalékkal adózzon, Pataky Péter nemmel felelt. Kifejtette: az adórendszerben speciális, célzott szabályokkal kellene elérni, hogy a bérek úgy emelkedhessenek, hogy a munkaadókat nem terheli a növelés.

 

bérmegállapodás infláció MSZOSZ bértárgyalás
Kapcsolódó cikkek