Magyar gazdaság

Oszkó: a kormány nem hagy fel a közvélemény félrevezetésével

A legideálisabb esetben tartható lehet a kormány jövő évi hiánycélja, miszerint a deficit nem haladja meg a GDP 3 százalékát, azonban ennek elérése óriási növekedési és inflációs áldozatokat eredményez – mondta Oszkó Péter azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány Közös kassza projektje keretében elkészült aktuális költségvetési kockázatelemzést ismertette.

Az alapítvány felügyelő bizottságának elnöke szerint a kormány a hiánycél tartása érdekében nem a gazdaság számára legésszerűbb eszközöket választja.

A megválasztott eszköztár drasztikusan rossz hatással lehet a növekedésre és az inflációra - mondta. A volt pénzügyminiszter szerint nem csak a fogyasztási adóemelések viszik majd fel az inflációt, miután a cégekre kivetett különadók is várhatóan a fogyasztókra lesznek terhelve. Emiatt 5 százalékos várható 2013-ra az elemzés szerint.

Nem a külső gazdasági környezet, hanem a hazai gazdaságpolitikai lépések jelentenek kockázatot a büdzsére - mondta Oszkó Péter.

Az alapítvány megbízásából a Költségvetési Felelősségi Intézet által készített elemzés szerint 2013-ban is lesz, 0,2 százalékkal eshet vissza a míg a háztartások változatlan áron számított fogyasztása 1,1 százalékkal csökkenhet jövőre. Az 4,4 százalékkal bővülhet, míg a vállalati beruházások értéke 1,4 százalékkal.

Az alapítvány büdzsémagyarázó, közös kassza projektjének célja, hogy elmagyarázza a fiskális ügyek jelentőségét, a központi költségvetés részleteit.

A Bajnai-kormányt érintő bírálatokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: szomorú látni, hogy a Fidesz nem hagy fel a közvélemény félrevezetésével. Kiemelte: a Fidesz állításával szemben, miszerint jelentősen megugrott az államadósság Bajnai Gordon kormányzása alatt, azt mondta: a Bajnai-kabinet alatt az uniós átlagra állt be valójában az mértéke. A mély válságnak betudhatóan a GDP-arányában tényleg nőtt az adósság szintje, azonban forintba számolva csökkent.

 

haza és haladás költségvetés Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek