Magyar gazdaság

Csak Berlusconit ne - Montinak szurkol a piac

Az ESM és az EFSF európai mentőalap vezetője, Klaus Regling az euróválság további éleződésének veszélyére figyelmeztetett az olasz kormányválság kapcsán. A piacok pánikkal reagáltak arra, hogy Mario Monti olasz miniszterelnök bejelentette lemondását, miután elveszítette a parlamenti többség támogatását.

"Olaszország tavaly fontos reformokat indított be. Ezeket a piacok eddig honorálták, ám a legújabb fejleményekre nyugtalanul reagáltak" - hangoztatta Regling a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva. Olaszország, akárcsak az egész valutaunió számára fontos, hogy folytatódjék a reformfolyamat. Regling ezzel kapcsolatban arra hivatkozott, hogy Mario Monti miniszterelnök bejelentette lemondási szándékát, az ismét miniszterelnöki címre pályázó Silvio Berlusconi pedig köztudottan reformellenes.

A volt német pénzügyminiszter, aki jelenleg az uniós mentőalapok irányításáért felel, úgy látja, hogy alaptalanok az adósságválság leküzdésére hozott intézkedésekkel kapcsolatos aggodalmak. "Nem osztogatunk ajándékokat, és az Európai Központi Bank politikája sem fog inflációhoz vezetni" – szögezte le a szakértő. Regling úgy látja, hogy mostanra javult az általános befektetői hangulat és a piac jobban bízik az eurózóna túlélésében, mint pár hónapja.

Mint arról beszámoltunk , zuhanással reagált hétfőn a milánói Mario Monti kormányfő lemondására és az olasz sajtó szerint Giorgio Napolitano államfő a pénzpiac alakulása szerint dönt a parlamenti választások időpontjáról.

Monti távozásával vihar söpört végig a pénzpiacon. A kormány több hónapos munkája semmisült meg a milánói tőzsde hétfői megnyitása utáni néhány óra alatt - kommentálták a részvényzuhanást az olasz média gazdasági tudósítói. Úgy vélték, Napolitano a tőzsde alakulása szerint határoz a parlamenti választások időpontjáról. Ha a következő napokban a pénzügyi helyzet válságossá válik, az államfő a lehető legkorábbra tűzi ki a voksolást.

Napolitano úgy nyilatkozott, hogy egy hét múlva, szokásos karácsony előtti üzenetében jelenti be döntését. Sajtóértesülések szerint az államfő már karácsony előtt feloszlathatja a parlamentet rögtön a költségvetési törvény elfogadása után. A választásokat február 10-24. között tarthatják meg. 

"Lemondásom elkerülhetetlen volt. Elveszítettem a parlamenti többséget. Most viszont aggódom az egész olasz belpolitikai helyzet miatt" - hangoztatta Monti a baloldali La Repubblicának nyilatkozva. Esetleges miniszterelnöki jelölésére úgy reagált, hogy erre most nem tud választ adni. Monti hétfőn Oslóban a Nobel-békedíj átadási ünnepsége alkalmából tájékoztatja az EU vezetőit az itáliai helyzetről. 

Zuhant az olasz gazdaság

A harmadik negyedévben tovább csökkent az olasz októberben esett az ipari termelés - közölte hétfőn az Istat olasz statisztikai hivatal. A harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően az előző negyedévihez képest 0,2 százalékkal, a 2011. harmadik negyedévihez képest pedig 2,4 százalékkal csökkent az olasz GDP.

Az első negyedévben az olasz GDP éves szinten 1,3 százalékkal, a második negyedévben 2,3 százalékkal csökkent. Negatív tartományba 2011 negyedik negyedévében lépett az olasz bruttó hazai termék változása, amikor éves összehasonlításban 0,5 százalékkal csökkent; 2011 harmadik negyedévében még volt, 0,4 százalékos GDP-növekedés.

Kormányválság monti Berlusconi Olaszország
Kapcsolódó cikkek