Magyar gazdaság

Oszkó: Nemigen kerülhetünk ki a túlzottdeficit-eljárás alól

A kormány gazdaságpolitikája nem tudja az országot tartósan kivezetni a túlzottdeficit-eljárás alól, csak feláldozza a gazdasági növekedést a fiskális célok rövidtávú teljesítése érdekében – mondta Oszkó Péter a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány mai sajtótájékoztatóján.

A volt pénzügyminiszter az alapítvány azon tanulmányát ismertette, amely a 2013-2016-os időszak makrogazdasági folyamatait, kockázatait tekintette át. Az alapítvány felügyelő bizottságának elnöke szerint gyökeres változás nélkül a magyar gazdaság várhatóan középtávon is csak pangani fog, idén és jövőre várható, a lakossági fogyasztás pedig folyamatosan csökkeni fog. A növekedés egyetlen motorja továbbra is az lesz. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) bevonásával készült elemzés szerint a beruházás némi élénkülést mutat majd, azonban az csak a rendkívül alacsony bázisnak köszönhető.

Oszkó Péter úgy véli: a legfőbb akadálya, hogy az unortodox gazdaságpolitika hatására nem fog bővülni a foglalkoztatás, a mértéke pedig azonnali lépések hiányában 2015-re meghaladhatja a 13 százalékot.

A volt pénzügyminiszter szerint 2013-ban ahhoz, hogy a kormány tartani tudja a hiánycélt, nemcsak az összes betervezett tartalék felhasználására szükség lesz, de ezen túlmenően legalább egy 30 milliárdos megszorító csomagra is. 2014-ben is még további közel 2 százalékos rés várható a hivatalos hiánycél és a valóság között.

Összességében kiemelte: a hiány csökkentése csak bűvész-trükk, ami már középtávon is lelepleződik, ami idén és jövőre 3 százalék alatti hiánynak látszik, arról már 2014-ben kiderül, hogy valójában több. Elemzésük azt mutatja: az adósságráta a jövőre bekövetkező enyhe csökkenés után 2014-től ismét növekvő pályára áll.

A kormány által bejelentett rezsicsökkentésről azt mondta: nem tudják komolyan venni, az csak a kormány azon állításaihoz hasonló, hogy nem lesz tandíj, illetve megszorítás.

Oszkó Péter a hazánk ellen folytatott uniós túlzottdeficit-eljárásról elmondta: nem nagyon állnak meg a feltételei annak, hogy hazánk kikerüljön az eljárás hatálya alól, azonban ha erre még is sor kerül, akkor várhatóan gyorsan vissza is fog kerülni oda.

Ezzel kapcsolatban Romhányi Balázs, a KFIB vezetője elmondta: az eljárás megszüntetéséhez az kell, hogy az arról szóló döntés időpontjában az adott esztendőben, illetve a megelőző és a következő évben teljesítsük a 3 százalék alatti deficitet. Az eljárás megszüntetéséről jövő év közepén várható uniós döntés, vagyis akkor azt kell teljesítenünk, hogy 2012-ben a tényadat szerint legyen 3 százalék alatti hiány, illetve 2013-ban, valamint 2014-ben is.

haza és haladás hiány Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek