Magyar gazdaság

Ezek lehetnek idén a legkeresettebb szakmák a magyar munkaerőpiacon

Idén főként gépész-, villamos-, valamint vegyészmérnökök, emellett lakatosok, forgácsolók és hegesztők lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerőpiacon, vagyis ezekben a szakmákban nőhet leginkább a munkavállalók száma - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK-GVI) munkaerő-piaci prognózisából.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján megtalálható Munkaerő-piaci Barométer 2013 című összegzésből kiderül, hogy a két szervezet több mint 7000 gazdálkodó válaszaiból állította össze előrejelzését. A megkérdezett cégek és vállalkozások által foglalkoztatottak létszáma 2012-ben meghaladta a 646 ezret.

Országos összesítésben 2013-ban még az egyéb termék-összeszerelők, a minőségbiztosítási mérnökök körében emelkedhet leginkább a foglalkoztatottak száma, míg a munkaerő létszámának legnagyobb csökkenése az általános irodai adminisztrátor, az egyéb ügyintéző foglalkozások esetében várható. Ezeknél a szakmáknál 100 vagy annál több munkavállaló elbocsátását tervezik a megkérdezett munkáltatók.

Ennél kisebb mértékű létszámcsökkenést terveznek például az autóbuszvezetőket, szakorvosokat, gépjárműjavítókat, általános iskolai tanárokat, villanyszerelőket foglalkoztatók.

Az egy évvel korábbi barométer adataihoz képest döntően nem változtak a leginkább javuló pozíciójú foglalkozások, bár ez nem azt jelenti, hogy az egyes foglalkozások helyzete abszolút statikusnak tekinthető, ugyanis kisebb-nagyobb mértékben egymáshoz viszonyított helyzetük is változhat - hívja fel a figyelmet az NFSZ és az MKIK.

A 2013-as barométerben a legkeresettebb foglalkozások – ahol a várható létszámnövekedés a 100 főt is meghaladja – köre a 2012-es előrejelzéshez képest, ha kismértékben is, de bővülést mutat. Ennek eredményeként itt megjelentek a villamosberendezés-összeszerelő, a villamos gépek és készülékek műszerésze, javítója, a villamosipari technikus (elektronikai technikus) vagy a kereskedelmi tevékenységet folytató egység vezetője foglalkozások.

Száz vagy annál több munkavállalót terveznek felvenni idén a megkérdezett cégek többek között bolti eladónak, szabónak, varrónak, rakodómunkásnak, tehergépkocsi vezetőnek, húsfeldolgozónak, mérőóra-elolvasónak, vagy villamos berendezés összeszerelőnek - derül ki az adatokból.

Ezzel párhuzamosan a leginkább romló pozícióval rendelkező foglalkozások köre, ha kismértékben is, de szűkült a 2012-es előrejelzéshez képest.

A pályakezdők körében 2013-ban a legkeresettebbek a bolti eladók, az egyéb termék összeszerelők, a gépészmérnökök, a húsfeldolgozók és a lakatosok lehetnek. A felsőfokú iskolai végzettséget igénylő foglalkozások körében ebben a tekintetben a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, az elemző közgazdászok lehetnek a legkeresettebbek 2013-ban - mutat rá a felmérés. Az elemző közgazdászok iránt mutatkozó keresleti igény elsősorban Közép-Magyarországon lehet meghatározó jelentőségű.

keresett szakmák szakmák munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek