Magyar gazdaság

Nomura: Drámai dolgok történnek, amikor Orbán Viktor Brüsszelbe utazik

Drámai dolgok történnek, amikor Orbán Viktor Brüsszelbe utazik – foglalja össze a szerdai eseményeket Peter Attard Montalto, a Nomura igazgatója.

Bár mindenki ismerte az IMF álláspontját, ez volt az első alkalom, hogy a kormány is elismerte, hogy a valutaalap nemet mondott a rugalmas hitelkeretre, amit Magyarország kért. A kormányfő ugyanakkor megerősítette: a devizakötvény-kibocsátásra a nemrég indult roadshow után közvetlenül sor kerül, ami a jövő hét végét, vagy az utána következő hét elejét jelentheti, 2,5 milliárd eurós összegben – vélekedik Montalto. Ez a tétel az idei devizafinanszírozási igényt fedezi is.

Orbán Viktor bejelentette: a Fidesz február 5-7-i frakcióülésén még nem nevezi meg a jegybankelnököt, csupán egy nappal Simor András mandátumának lejárta előtt (március 2-án). A piac egy „ismeretlen” Fideszt támogató tudós jelölését nagyobb örömmel fogadná, mint Matolcsy Györgyét, bár végső soron a nemzetgazdasági miniszter, illetve Orbán Viktor fog diktálni – hangsúlyozza Montalto.

Nomura Orbán Viktor montalto
Kapcsolódó cikkek