Svédországban a nyugdíjkorhatárt rugalmasan szabályozzák. A jelenleg érvényes szabályok szerint már 61 évesen nyugdíjba lehet menni, míg dolgozni 67 éves korig lehet. A stockholmi parlament jelenleg tárgyalja a nyugdíjreformmal kapcsolatos javaslatokat. A kormány 69 évre tolná ki azt az életkort, amíg munkát lehet vállalni, míg a korai nyugdíjazásra vonatkozó korhatárt 63 évre emelné - számol be az EurActiv.

Mindamellett a svéd kormányfő a napokban számos lapnak úgy nyilatkozott, hogy távlati célként azt is meg kell vizsgálnia, hogy 75 évre emelkedjen a Fredrik Reinfeldt ezt a Dagens Nyheter című lapnak azzal indokolta, hogy a mostani gyerekek fele várhatóan majd eléri a 100 éves életkort, amire majd reagálni kell az ország nyugdíjrendszerének.

Szerinte a 75 éves nyugdíjkorhatár esetén a svédeknek fel kell arra készülniük, hogy karriert váltsanak a felé közeledve, miután a fiatal korban választott foglalkozás feltehetően túl megerőltető vagy stresszes lesz egy hatvanas éveinek a végén járó embernek.