Magyar gazdaság

Századvég: Nagy kérdés, hogy áttér-e az amerikai rendszerre az MNB

Irreleváns kérdés, hogy ki lesz a Magyar Nemzeti Bank új elnöke, inkább az a kérdés, hogy a szervezet fenntartja-e inflációs célkövetési rendszerét, és ha igen, akkor milyen kívánatos inflációs szintet határoz meg - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke egy szerdai budapesti fórumon.

A közgazdász a Republikon Intézet „Merre tovább, MNB?” címmel a jegybanki szerepváltozás lehetséges következményeiről rendezett konferenciáján úgy fogalmazott: az nagy kérdés, hogy a jegybank áttér-e egy amerikai típusú, duális mandátumú, az árstabilitás mellett a foglalkoztatás bővítését is célzó monetáris politikára.

Heim Péter szerint az is kérdés, hogy meg kell-e tartani a jelenlegi 3 százalékos inflációs célt, vagy érdemes-e áttérni egy magasabb, 4 százalékos inflációs célra, vagy esetleg egy szélesebb sávú, 2,5-4 százalékos inflációs sávot érdemes célozni. Véleménye szerint inkább a német ortodoxia, azaz az eddigi mandátum követése a célszerű, az eddigi, alacsonyabb inflációs céllal.

 

heim infláció monetáris politika MNB gazdaság
Kapcsolódó cikkek