Magyar gazdaság

A svájciak a magas bónuszok ellen szavaztak

Úgy tűnik, a svájci választók támogatják a világ legszigorúbb szabályozását, amely a cégek felsővezetőinek fizetését szabná meg – írja a BBC News.

Az előzetes várakozások szerint 70 százalék körül lehet azok aránya, akik támogatják a javaslatot, hogy a jövőben a részvényesek megvétózhassák a jelenlegi és távozó cégvezetők juttatáscsomagját és végkielégítését. A cégek ugyanakkor azzal érveltek a szabályozás ellen, hogy az rontaná Svájc versenyképességét. Az elemzők szerint az átlagos svájci állampolgárokat viszont aggasztják az országon belüli egyre nagyobb gazdasági különbségek.


Az első hivatalos eredmények Genfből, ahol a szavazás délben zárult le, azt mutatják, hogy 67,7 százalék támogatta a kezdeményezést. A Gfs.Bern közvéleménykutató cég előzetes eredményeken alapuló felmérése szerint országszerte 70 százalék körüli támogatást kaphat a javaslat.
A svájciakat egyrészt a hatalmas pénzügyi csoport, a UBS több milliárd dolláros vesztesége, másrészt a Novartis gyógyszergyárnál történt több ezer fős leépítés háborította fel. A történtek ellenére ugyanis a vezetőség továbbra is ugyanolyan magas fizetéseket és bónuszokat vehetett fel, mint korábban. 


A javaslat alapján a svájci gazdasági társaságokra vonatkozó törvények lehetnek a világon a legszigorúbbak. A részvényesek leszavazhatják a vezetői fizetéseket, a távozó menedzserek nem kaphatnak végkielégítést, a szabályokat megszegő cégvezetők pedig akár börtönbe is kerülhetnek.

VG Online-->

szavazás végkielégítés Svájc bónusz
Kapcsolódó cikkek