Magyar gazdaság

Megerősítették: Hanyatlik a magyar gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat megegyezik a gyorsbecsléssel. Az információ, kommunikáció, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság és az ipar teljesítménycsökkenése okozta. A gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal csökkent. Tavaly a bruttó hazai termék értéke folyó áron 28 276 milliárd forint, egy főre vetítve 2 millió 844 ezer forint volt.

2012 negyedik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 2,8 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal csökkent – jelentette a KSH.

Az bruttó hazai terméke 0,6 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A tavalyi negyedik negyedévben a mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi magas bázist követően és az idei aszálykárok következtében 26,4 százalékkal esett vissza. Az ipar hozzáadott értéke 3,8, ezen belül a feldolgozóipar 3,4 százalékkal csökkent. A feldolgozóiparon belül a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása területén volt a legnagyobb a visszaesés, melyet elsősorban a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozott – részletezi a statisztikai hivatal.

A jelentés szerint ezt nem tudta ellensúlyozni az egyre jelentősebb súlyt képviselő járműgyártás október-novemberi termelésbővülése, melynek hajtóereje kizárólag az exportértékesítés volt. Az építőipar teljesítménye 6,1 százalékkal csökkent. Az építőiparon belül az épületek és az egyéb építmények építése is csökkent.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül a kereskedelem teljesítménye mérséklődött, míg a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágé növekedett.

A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,6 százalékkal csökkent. Ebben a negyedévben is tovább folytatódott a lakossági és a vállalati hitelek volumenének csökkenése. Az állam által kamattámogatott hitelezés ebben a negyedévben sem tudta jelentősen élénkíteni a lakáshitelezést.

Az időszakban 3,1 százalékkal nőtt az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében.

Tovább esik a fogyasztás

A felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2012 negyedik negyedévében 1,4 százalékkal csökkent. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 0,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok többségében (például az élelmiszerek, a közlekedés) csökkent a volumen, míg a lakásszolgáltatások esetében stagnált. A magyarok külföldi fogyasztása és a külföldiek magyarországi fogyasztása továbbra is csökkent.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 3,9 százalékkal esett vissza, míg a közösségi fogyasztás 1,7 százalékkal emelkedett. Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Nem túl bíztató kép a beruházásokról

"A bruttó állóeszköz-felhalmozás visszaesése – a korábbi negyedévieknél nagyobb ütemű – 5,6 százalékos volt" – írja a KSH. Az építési beruházások továbbra is jelentős mértékben elmaradtak az egy évvel korábbitól, miközben a gép- és berendezés-beruházások emelkedtek. Az ágazatokat tekintve a feldolgozóipar beruházásai a tavalyi magas bázishoz képest is nőttek.

A nagy súlyt képviselő ipari alágak közül jelentősen emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, a gép-, gépi berendezés gyártásban, a villamosberendezés-gyártásban és a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásban. A szállítás, raktározás és a kereskedelem nemzetgazdasági ágakban meredek esés, míg az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágban kisebb mértékű visszaesés figyelhető meg.

A készletek állománya a negyedik negyedévben folyó áron 96 milliárd, míg az előző év azonos időszakában 225 milliárd forinttal nőtt. A bruttó felhalmozás 9,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A belföldi felhasználás a tavalyi utolsó negyedévben összességében 2,8 százalékkal csökkent.

Csökkent az és az import

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában 2012 utolsó három hónapjában továbbra is magas, folyó áron 423 milliárd forint aktívum keletkezett, javuló cserearányok mellett. 2009 harmadik negyedéve óta nem tapasztalt jelenségként mind az export mind az csökkenést mutatott (-1,1 százalék és -1,0 százalék). Az áruforgalom kivitele 1,2 százalékkal, behozatala 1,8 százalékkal mérséklődött.

A feldolgozott termékek exportja és importja azonos ütemben növekedett, míg az élelmiszerek, italok, dohánytermékek és a gépek és szállítóeszközök exportja és importja csökkent. Az energiahordozók importvolumene tovább csökkent: a kőolaj és kőolajtermékek behozatalának csökkenése mellett a természetes és mesterséges gáz behozatala sem érte el az egy évvel korábbit. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 0,3 százalékkal csökkent, míg az importja 3,7 százalékkal növekedett.

Egész évben volt

A 2012-es év egészében a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal csökkent. A mezőgazdaság, ipar és építőipar együttes teljesítménye 4,3, a szolgáltatásoké pedig 0,5 százalékkal csökkent. A háztartások tényleges fogyasztása 2 százalékkal csökkent, míg a közösségi fogyasztás 0,5 százalékkal növekedett. Mindennek eredményeként a végső fogyasztás 1,7 százalékkal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,8 százalékkal, míg a bruttó felhalmozás 11,5 százalékkal maradt el az előző évitől. A belföldi felhasználás 3,7 százalékkal csökkent, míg az export 2,0 százalékkal, az import 0,1 százalékkal emelkedett.

Rosszabb az EU átlagánál

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2012 negyedik negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. A mezőgazdaság 0,9, az ipar 1,3, míg az építőipar hozzáadott értéke 3,2 százalékkal csökkent. A szolgáltatások teljesítménye 0,4 százalékkal mérséklődött. A háztartások fogyasztási kiadása 0,4 százalékkal nőtt. A kormányzattól származó természetbeni juttatások nem változtak. A közösségi fogyasztás 0,2 százalékkal, míg a végső fogyasztás 0,7 százalékkal emelkedett. Az export 1,7 százalékkal, míg az import 0,5 százalékkal kisebb lett.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió tagországainak együttes bruttó hazai terméke 2012 negyedik negyedévében 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva. Magyarország mellett még 10 tagországban, többek között Csehországban, Dániában, Finnországban, Hollandiában és Szlovéniában volt alacsonyabb a GDP volumenindexe az EU átlagánál.

Kedvezőtlen kilátások

A magyar gazdaság várhatóan idén sem növekszik. A Reuters által megkérdezett közgazdászok stagnálásra számítanak, míg a Világgazdaság konszenzusa alapján idén 0,1 százalékkal eshet vissza a gazdaság.

A részletes GDP-adatok azt sugallják, hogy a mezőgazdaság gyenge teljesítménye mellett a gazdaság strukturális problémákkal küzd, az ipar egyes ágazatai leépülőben vannak, és a beruházások is meredeken csökkennek.

KSH GDP bruttó hazai termék 2012 növekedés mezőgazdaság visszaesés gazdaság ipar recesszió feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek