Sefer Stevan elmondta: a vállalatvezetők a hazai üzleti környezet összességében valamelyest jobbnak ítéli a tavalyi helyzethez képest. Mindamellett több fontos területen, mint például a gazdaságpolitika kiszámíthatósága vagy a jogbiztonság terén továbbra is az elégedetlen válaszok dominálnak.

Azzal kapcsolatban, hogy a DUIHK mit vár el a gazdasági döntéshozóktól Sefer Stevan azt mondta: „a cégek 99,9 százaléka nem azért működik Magyarországon, hogy átverje a magyar államot vagy a fogyasztót, hanem hogy a termékeivel és szolgáltatásaival tisztességesen pénzt keressen, ez a kapitalizmus. Ha ezt tesszük egyre nehezebbé különböző beavatkozásokkal, akkor csökken a beruházási kedv és nem létesül több munkahely”.

Az idei konjunktúrajelentésben először kerülnek bemutatásra a közép-és kelet-európai régió 15 másik országában egy időben, azonos tartalommal készített felmérés eredményei, így lehetősé nyílt arra, hogy közvetlenül össze lehessen hasonlítani a térség országait az üzleti környezet alapján. Eszerint a 16 vizsgált ország közül Lengyelország kínálja a leginkább vonzó beruházási környezetet. Magyarország a tavalyi 13. helyről a 10. helyre lépett elő.

Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca államtitkára a tájékoztatón kiemelte: a 2012-es befektetéseknek köszönhetőn tavaly átlépte a 20 milliárd eurós értéket a Németországból érkező magyarországi működőtőke-állomány.