Magyar gazdaság

A Nomura Magyarországról: a szellemét tekintve ez bizony államcsőd

A Varga 2.0 csomaghoz szerdán benyújtott módosítások a klasszikus magyar unortodoxia irányvonalát követik – írja Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője.

A szakember felidézi: az állam által átvett önkormányzati adósságállomány megadóztatása helyett a tranzakciós illeték sorban a bankoktól – a már bejelentett 50 százalékos emelés mellett – egyszeri, az év első négy hónapjában befizetett összeg 208 százalékát követelik.

Jogi vagy technikai értelemben nem beszélhetünk szelektív államcsődről – szögezi le Montalto, hozzátéve: álláspontja szerint „szellemét tekintve” („in spirit”) bizony arról van szó. A kormány eltökélt szándéka, hogy csökkenti az önkormányzatoktól átvett adósságállományt, és ezt most a tranzakciós illeték emelésén keresztül teszi meg. Az új sarc a bankokra mintegy 75 milliárd forintos terhet ró – szemben az eredetileg tervezett 7 százalékos adóval, amelyből 40 milliárd forintot vártak. (A későbbiekben átvett állomány után egyébként a 7 százalékos érvényben maradt.)

A gazdaságpolitika továbbra is „ad-hoc módban” működik – szögezi le Montalto, aki szerint az új javaslatok fényében kétséges, hogy Varga Mihály milyen mértékben irányítja a dolgokat.

Montalto ugyanakkor azt írja: több forrásból is úgy értesült, hogy a hitelminősítők a magyar besorolás lerontására készültek az eredeti 7 százalékos terv miatt, ezért kellett a kormánynak kitáncolnia.

Nomura montalto államcsőd
Kapcsolódó cikkek