Magyar gazdaság

Égetik tartalékokat a központi bankok

Május eleje óta 81 milliárd dollárt használtak fel a fejlődő piacok központi bankjai devizatartalékaikból a saját nemzeti fizetőeszközeik védelmében - írta a Financial Times angol gazdasági napilap.

Az angol lap a Morgan Stanley elemzőinek adatait ismertette, az elemzők szerint a fejlődő piacok központi bankjai devizatartalékaiknak 2 százalékát használták fel három hónap alatt. A 2 százalékos arány csak átlag, az egyes országok között nagy eltérések vannak.

Az indonéz központi bank használta fel a legtöbb forrást, ott a tartalék 13,6 százalékát költötték el április és május között. Nagyjából azonos időszakban, Törökországban 12,7 százalékkal, Ukrajnában 10 százalékkal, Indiában 5,5 százalékkal csökkentek a központi bankok tartalékai. Kínáról nincsenek számok, mivel nem szerepelt az adatgyűjtésben.

A központi bankok azért voltak kénytelenek felhasználni tartalékaikat, hogy megtámogassák saját nemzeti valutájukat, amelyek veszítettek értékükből az elmúlt hónapokban. A befektetők biztonságosabb termékeket kezdenek keresni, így csökkent az érdeklődés a kockázatosabb fejlődő piaci befektetések iránt.

A Morgan Stanley szerint a központi bankok lépései komoly változást jelentenek. A fejlődő piacokon eddig inkább növekedtek a tartalékok, de ez a folyamat most nem csak megállt, hanem vissza is fordult.

Más elemzők már most felhívták rá a figyelmet, hogy tartósan nem lehet csak a tartalékokra számítani, mert azok túl hamar kifogynak.

Oroszország vagy Brazília a gazdaságaik mérete miatt nagyobb mozgástérrel rendelkezik, de más országokban a központi bankok kamatemelésre kényszerülhetnek.

Az amerikai Citibank elemzése szerint lassul a fejlődő országok is. A idén csak 4,6 százalékkal, jövőre pedig 5 százalékkal bővülhet. Gondot okoz, hogy több országban romlott a folyó fizetési mérleg. Ha Kínát és az öböl menti államokat nem számítják bele, akkor a fejlődő piacokon a folyó fizetési mérleg hiánya már el is érte a 0,8 százalékot, amire 1998 óta nem volt példa.

közponit bank ank tartalék
Kapcsolódó cikkek