Magyar gazdaság

Marad a pénznyomtatás: Új történelmi csúcson a tőzsdék

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve nem csökkentette a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programot, vagyis a Ben Bernanke vezette Nyíltpiaci Bizottság továbbra is ultra laza monetáris politikát folytat.

Noha elemzők arra számítottak, hogy a Fed 10-15 milliárd dollárral visszavágja vásárlások havi keretösszegét, most úgy tűnik, hogy egyelőre nem veszélyezteti semmi a pénznyomtatást. 

A Fed döntésében a költségvetési kiigazításokon túl szerepet játszott, hogy az továbbra is rendkívül alacsony az Egyesült Államokban, vagyis a döntéshozóknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy a kötvényvásárlás miatt felpörögne a pénzromlás üteme.

A Fed amiatt is fenntarthatja az eszközvásárlások mértékét, hogy a központi bank új előrejelzése szerint lassabban növekedhet az amerikai gazdaság. A központi bank szerint idén 2-2,3 százalékkal nőhet a szemben a korábbi 2,3-2,8 százalékos várakozásukkal.

A program fenntartása miatt a vezető amerikai tőzsdeindexek új történelmi csúcsra emelkedtek. A Dow 15 600 pont fölé, az S&P 500 pedig 1 720 pontig emelkedett.

pénznyomtatás tőzsde Fed
Kapcsolódó cikkek