Magyar gazdaság

Amerikai kaviár veri le az árat az orosz piacon

Oroszországban a kamcsatkai vörös kaviár további, 10 százalékos drágulásával számolnak. Az orosz piacot főleg ezért hatalmas mennyiségben árasztja el az Egyesült Államokból érkező ínyencség.

Nem kell mindig kamcsatkai kaviár, mondhatják ezekben a napokban az orosz fővárosban. Már csak azért sem, mert amíg Kamcsatkán a vörös kaviár nagykereskedelmi ára kilogrammonként 1,5-1,6 ezer rubelba (10-11 ezer forint) került, addig Moszkvában és Közép-Oroszországban „csupán” 1,2-1,3 ezer rubelba – írja keddi számában a Kommerszant napilap.

A jelentős árcsökkenés oka, hogy az orosz piacot elárasztotta az Egyesült Államokból érkezett termék. Csak augusztusban 1500 tonna fagyasztott vörös kaviár érkezett, összesen 13 millió dollár (2,9 milliárd forint) értékben – az orosz központi vámszervek statisztikája szerint.

Az amerikai kaviár kilójáért átlagosan 8-9 dollárt (1900-2000 forintot) kértek. A vörös ikra világpiaci ára ebben az évben 18-25 dollár között mozgott eddig kilogrammonként, míg Moszkvában a fagyasztott terméket 800-900 rubelért kínálják ezekben a hetekben.

A Kommerszant megjegyzi, hogy a következő hónapokban tovább növekedhet az import kaviár mennyisége, ami nagy részt azzal van összefüggésben, hogy a kamcsatkai és szahalini területen már 2010 óta jelentősen csökken a kaviár előállítása.

Ennek mindenesetre a környezetvédők örülnek, akik gyakran kritizálták az orosz kormányt, hogy irdatlan mennyiségben pusztítják a fenti térségekben a lazacot, amely a kamcsatkai barnamedve alapvető élelmiszere, így megbontják a környezet egyensúlyát. Tavaly Kamcsatkáról már csak 1500 tonna kaviárt szállítottak Közép-Oroszországba, szemben a 2011-es 4 ezer tonnával.

Az orosz gazdasági minisztérium előrejelzései szerint a kamcsatkai vörös kaviár ára jövőre tovább növekszik, hozzávetőlegesen 10 százalékkal. Oroszországban egyébként évente 11-13 ezer tonna vörös kaviárt dobnak piacra, 28-30 milliárd rubel értékben.

Kommerszant Kamcsatka import kaviár
Kapcsolódó cikkek