Magyar gazdaság

Közel a megállapodás Washingtonban

Kétpárti megállapodás született a Szenátusban az amerikai adósságplafonról és a költségvetésről – jelentették be felsőházi vezetők. A politikusok bizakodóak voltak azzal kapcsolatban, hogy ez a változat támogatásra lel az ellenzéki többségű Képviselőházban, így az Egyesült Államok elkerülheti a fizetésképtelenséget.

Az Egyesült Államok adósságának szintje csütörtökön éri el a törvényben meghatározott 16,7 ezer milliárd dolláros határt, amelyen túl az államnak nincs lehetősége újabb forrásokat bevonni kiadásai finanszírozására, így fizetésképtelenné válhat. Az állam október elseje óta már jelentősen csökkentette kifizetéseit – ez volt az új költségvetési év kezdete, ám a törvényhozásnak és a Fehér Háznak a büdzséről sem sikerült egyezségre jutni.


A kiutat az a Szenátusban született kétpárti megállapodás jelentheti, amelyről szerdán este szavaz az ellenzéki többségű Képviselőház.  A megállapodás egyszerre rendezi az adósságplafon problémáját, illetve a szövetségi állam részleges leállását, vagyis egyfajta költségvetési kompromisszum is egyben. A konszenzus alapján január 15-ig biztosított az állam finanszírozása, és február elejéig a plafon alatt marad az államadósság.


A megoldás hátterében az áll, hogy a Republikánus Párton belül is egyre többen határolódnak el a populista szárnytól, a Tea Partytól, amely ragaszkodik ahhoz, hogy az adósságprobléma egyedüli megoldása a Barack Obama demokrata elnök nevéhez kötött egészségbiztosítási törvénycsomag bevezetésének elhalasztása.

A feszült helyzetet jellemzi, hogy a Fitch Ratings szerdára virradóra negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű adósságának „AAA” osztályzatát. A hitelminősítő a második lenne a három nagy közül, amelyik megvonja az Egyesült Államok elsőrendű adósbesorolását. Az első a Standard & Poor''s volt még 2011-ben, amikor először bontakozott ki a mostanihoz hasonló vita.

A Fitch Ratings még bízott abban, hogy az utolsó pillanatban születik valamiféle megállapodás, és ha mérsékelten is, de a piacok is derűlátóak voltak. Hozzá kell tenni azonban, hogy az előző elmulasztott határidőt, október elsejét is ugyanilyen optimizmus előzte meg. A Wall Street Journal pedig azt is megjegyezte: vannak olyan befektetők, akik éppen amiatt aggódnak, hogy mások nem aggódnak.

A világvége – vagyis az államcsőd – persze nem jön el egyelőre akkor sem, ha nem született megállapodás. A washingtoni pénzügyminisztériumnak fizetési kapacitása van még, ám tartalék híján ez jóval korlátozottabb, ráadásul néhány napról lehet csak szó.
Az sem jelenti azonban a Kánaán eljövetelét, ha a törvényhozás két háza és a Fehér Ház egyezségre jut. Elkerülhetetlenek ugyanis olyan takarékossági intézkedések, amelyek – a vita miatti bizonytalansághoz hasonlóan – visszahúzhatják a gazdasági növekedést – ha a demokrata elnök ragaszkodik egészségbiztosítási programjához, minden bizonnyal részben fel kell adnia gazdaságélénkítő terveit is.


A Fed legfrissebb prognózisa a bővülés lassulását vetíti előre: amíg júniusban még 2,3–2,6 százalékos GDP-bővülést valószínűsítettek, szeptemberre ez a szám 2–2,3 százalékra csökkent.

adósságplafon Obamacare USA
Kapcsolódó cikkek