Magyar gazdaság

Újra deficiteljárás fenyegeti Magyarországot? – Az NGM nem aggódik

Magasabb hiányvárakozásokkal fogadta el a parlament a jövő évi büdzsét, ám az uniós módszertan szerint a deficit így is 3 százalék alatt maradna. Bizonytalan azonban, hogy teljesülnek-e a bevételi várakozások, az elemzők és Brüsszel egyaránt túl optimistának tartják a költségvetést.

A kormány által tervezettnél némileg nagyobb hiánnyal fogadta el tegnap az Országgyűlés a jövő évi költségvetés főösszegeit. A 2014-es büdzsé ezek szerint 15 984 milliárd forintos bevétellel és 16 968 milliárdnyi kiadással számol, a hiány így 985 milliárd forint lenne. A bevételi főösszeg 25 milliárd forinttal, a kiadási pedig 85 milliárd forinttal több a kormány által eredetileg javasoltnál, így a hiány 60 milliárd forinttal lett nagyobb.

A változás oka, hogy a parlament hétfői döntése értelmében 60 milliárddal növelték az önkormányzatok adósságrendezésére biztosított összeget. Bár ezzel elméletileg növekszik a hiány, a helyi önkormányzatok bevétele ugyanennyivel emelkedik. Így az uniós szabályok szerint az államháztartás hiánya változatlanul 2,9 százalék.

„Az önkormányzati adósság előtörlesztése csak a pénzforgalmi szemléletű deficitszámot változtatja meg, de az Európai Uniós módszertannak számolva (ESA) nem változik a hiány” – mondta a Világgazdaságnak Samu János. A Concorde makrogazdasági elemzője ezt azzal magyarázza, hogy az adósság előtörlesztése nem befolyásolja az EU-s célt. „A BKV-nak adott pénz és a tartalékok csökkentése ugyanakkor növeli a hiányt” – hangsúlyozta Samu János. A kettő együtt 30 milliárd forinttal – 0,1 százalékkal – emeli a deficitet.

Nem egyértelmű az sem, hogy a jogszabályban tervezett bevételek valóban befolynak-e az államkasszába. „A makrogazdasági feltételek között láthatók kockázatok, különösen a növekedés szempontjából” – hívta fel a figyelmet lapunknak adott nyilatkozatában Jobbágy Sándor. a CIB Bank közgazdásza szerint a könnyen lehet, hogy nem teljesül a kormány 2 százalékos növekedési várakozása. A Reuters által számított legfrissebb konszenzus 2014-re 1,7-1,8 százalékos növekedést valószínűsít.

Brüsszel szintén óvatosabb várakozásokra int. Az Európai Bizottság őszi elemzése szerint – amely még nem számolt a módosításokkal – jövőre 3 százalék lesz a hiány. A mostani módosítások növelik a kockázatát annak, hogy Brüsszel ne lássa biztosítottnak a cél elérését, ebben az esetben pedig újra felmerülhet a túlzottdeficit-eljárás elindítása.

A lapunk által megkérdezett közgazdászok problémákat látnak a bevételi oldalon is. „Az áfabevételnél eddig is látszott elcsúszás” – jegyezte meg Samu János. Alapvetően az alacsony infláció okozhat kisebb áfabevételt, ami a jövedelemadónál is jelentkezhet – tette hozzá az elemző, aki szerint ha a kormány év közben nem tesz lépéseket, akár 3,5 százalék is lehet a hiány. Jobbágy Sándor szintén azt hangsúlyozta, hogy „a bevételi oldalon növekedési és tervezési bizonytalanságok is vannak, például az áfa és nyereségadók tekintetében. „Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján folyamatos a törekvés arra vonatkozóan, hogy akár év közbeni korrekciókkal 3 százalék alatt tartsák a hiányt” – emelte ki.

NGM: meglesz az áfabevétel

A GDP-arányos hiánycél a módosítással nem változik, marad 2,9 százalék – erősítette meg lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca hozzátette: „az áfabevételek várható növekedése megalapozott, mert a közelmúltban napvilágot látott növekedési adatok a hazai gazdaság vártnál gyorsabb növekedését mutatják. Ez jól megfigyelhető az áfa bevételek alakulásában már idén is, így jogos a magasabb bevétel előrejelzése 2014-re is. Ezekkel az ismeretekkel az Európai Bizottság is rendelkezik, mindezek alapján nem várható, hogy a túlzottdeficit-eljárás újraindul Magyarországgal szemben.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek