Magyar gazdaság

Milliárdokat oszthatnak szét a volt Jugoszlávia pénzéből

Az egykori Jugoszlávia utódállamai mintegy 25 millió eurót oszthatnak szét egymás között a közeljövőben, miután a már nem létező Jugoszláv Nemzeti Bank Franciaországban befagyasztott pénzei hozzáférhetővé váltak - írta csütörtökön a BizLife.rs szerb gazdasági hírportál.

A párizsi kereskedelmi bíróság május elején hozott döntést arról, hogy hozzáférhetővé teszik az egykori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság központi bankjának 1996 óta zárolt eszközeit - közölte a portál a boszniai pénzügyminisztériumból származó információkra hivatkozva.

A francia Credit Lyonnais/Credit Agricole pénzintézet az ott őrzött összeghez való hozzáférést bírósági végzés nélkül nem engedélyezte, ezért a Szerbiai Nemzeti Bank 2013-ban hivatalos eljárásban kérvényezte azt.

Az elosztás a volt jugoszláv tagköztársaságok között 2001-ben megkötött, és 2004-ben hatályba lépett utódlási megállapodások szerint történik majd - írta a BizLife.rs. A dokumentum egyik függeléke szerint a 645 millió dollárra becsült, külföldön elhelyezett teljes vagyonból Bosznia-Hercegovinának 15,5, Horvátországnak 23, Macedóniának 7,5, Szlovéniának 16, a Szerbiából és Montenegróból álló egykori "kis Jugoszláviának" pedig 38 százalék járna.

Jugoszlávia
Kapcsolódó cikkek