BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizahitelesek: Megszólalt a sztárügyvéd a Kúria döntése után

A Kúria jogegységi döntése után "visszajárhat" az ügyfeleknek az árfolyamrés és az indokolatlan kamatemelés miatt kifizetett pénz is. Most már a kormányon a sor, hogy meghozza a devizahitelesek megmentését célzó törvényeket.

Róna Péter, közgazdász úgy látja, a megoldás nem a kormány, a Kúria feladata lett volna, de ennek nem tett eleget és nem látja annak a lehetőségét, hogy a kormány olyan törvényt tud alkotni, ami megoldja a problémát. A szakember a devizaadósokkal megfizettetné a felvett hitelüket forintban, ezt a jegybanki alapkamattal és egy marzzsal terhelné, és mindebből levonná azt, amit eddig fizettek a bankoknak. Úgy véli: ez a megoldás nem vinné csődbe a bankszektort, és a devizahitelesek sem jobban, sem rosszabbul nem járnának, mint azok, akik forintban vettek fel kölcsönt.

Léhmann György, a devizahiteles pereiről ismert ügyvéd azt mondta: a devizás szerződések ügyleti kamatának mértékét és a referencia kamat egymáshoz való viszonyát és alkalmazási módját kellene tisztességesen, törvényben szabályozni a parlamentnek, ahhoz, hogy kiderüljön, hogy mennyivel tartoznak az adósok.

Felcsúti Péter, a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség egykori elnöke szerint, a Kúria minapi döntése közepesen rosszul érintheti a bankokat, ennél rosszabb is lehetne a helyzetük. Szerinte nagyságrendileg 100-300 milliárd forintot kell visszafizetniük, amennyivel több kamatot számoltak fel az ügyfeleknek.

Czirmes György, ügyvéd, aki elsőként indított pert a bankok ellen devizahiteles ügyben, azt mondta: üdvözli a döntést és szerinte a parlamentnek az árfolyamkockázatot kellene felülvizsgálni és szabályozni, az jelentene érdemi segítséget. A mostani döntés ugyanis csak jelképesen, 10-15 százalékkal csökkentheti a törlesztőrészleteket.

Szeptemberben oldódhat meg az ügy

Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta: várhatóan szeptemberre lesz álláspont arról, hogy milyen feladatokat kell végrehajtani a jogegységi döntéssel összefüggésben és azt is vizsgálják, hogy nemcsak a lakáscélú hiteleket, hanem a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is érinti majd a szabályozás.

Rogán Antal , a Fidesz frakcióvezetője pedig úgy nyilatkozott: „Nemcsak azt kell megnézni, hogy a bankok valóban tisztességtelenül jártak-e el az árfolyamrés vagy az egyoldalú kamatemelések ügyében, hanem az árfolyamkockázat kérdését is egyszer és mindenkorra le kell zárnunk.”

Rogán Antal , a Fidesz frakcióvezetője pedig úgy nyilatkozott: „Nemcsak azt kell megnézni, hogy a bankok valóban tisztességtelenül jártak-e el az árfolyamrés vagy az egyoldalú kamatemelések ügyében, hanem az árfolyamkockázat kérdését is egyszer és mindenkorra le kell zárnunk.” -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.