Magyar gazdaság

Szárnyal a cseh gazdaság

Gyorsabban nőt az idei első negyedévben a cseh gazdaság, mint ahogyan azt korábban közölték.

A cseh statisztikai hivatal (CSÚ) szerdán nyilvánosságra hozott pontosított becslése szerint az idei első negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban. Éves szinten ez a növekedés 2,5 százalékos volt. A korábbi adatok negyedéves szinten stagnálást, éves szinten pedig 2 százalékos növekedést jeleztek.

A CSÚ szerint az idei első negyedévi GDP már csak 0,3 százalékkal alacsonyabb, mint 2011 harmadik negyedében volt, miután a cseh gazdaság több mint másfél évig tartó recesszióba süllyedt.

"Az idei első negyedév eredményét pozitívan befolyásolta a növekvő külföldi és hazai kereslet a cseh termékek iránt. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a tavalyi év gazdasági eredménye az utóbbi négy évben a leggyengébb volt, tehát az összehasonlítási alap is alacsony" - állapította meg a statisztikai hivatal.

A pontosított, jobb eredmény a statisztikai hivatal szerint elsősorban annak következménye, hogy az új számítások szerint az állam adóbevétele nagyobb volt a korábban becsültnél.

MTI Eco-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek