Magyar gazdaság

Nyolcmillió dollár kockázati tőkéhez jutott a magyar biztonságtechnikai cég

Nyolcmillió dollár, azaz csaknem 1,8 milliárd forint kockázati tőkéhez jutott a BalaBit IT Kft. A 2000-ben indult biztonságtechnikai IT vállalatba egy angol tőkealap, a C5 Capital kockázati tőketársaság fektetett be a nemzetközi expanzió gyorsítása érdekében.


Györkő Zoltán, a BalaBit ügyvezető igazgatója és társalapítója kiemelte: az első körös befektetést, amelyre a globális versenyben maradáshoz volt szükség néhány év múlva egy újabb követi majd.

A forrásbevonás célja az európai pozíció erősítése új képviseletek létrehozásával az Egyesült Királyságban és a skandináv régióban, valamint az észak-amerikai piaci jelenlét megnyitása.

„A bevont összeg nem elegendő ahhoz, hogy lefedjük az amerikai piacot, azonban kipróbálhatjuk az Európában már sikeresen alkalmazott stratégiánkat. Erre azért is van szükség, mert a vezetőség úgy látja, hogy Európával ellentétben az észak-amerikai régióban a terjeszkedés nem lineáris, viszonylag gyorsan és nagy szegmenst szükséges lefedni a sikeresség érdekében. Természetesen mindez nagyobb befektetéssel és magasabb kockázattal jár – mondta Györkő Zoltán ügyvezető a budapesti sajtótájékoztatón. Ugyanakkor a terjeszkedés mellett a cég 2019-ig a jelenlegi mintegy 3,3 milliárd forintos árbevételét több mint ötszörösére növelné, előkészítve ezzel, hogy az amerikai Nasdaq tőzsdére lépjen. Ehhez azonban nemzetközi cégstruktúra kell, amelyhez egy luxemburgi holdinggal alapítottak vegyesvállalatot.

A BalaBitnek a világ minden kontinensén vannak ügyfelei, bankok, iparvállalatok, kormányzatok. A termékeket továbbra is a vállalat budapesti központjában és veszprémi K+F részlegében fejlesztik. A társaság jelenleg 160 embert foglalkoztat.

balabit kockázati tőke
Kapcsolódó cikkek