Magyar gazdaság

Idegenlégiósokkal erősített Kijev

Nem csak anyagi segítséget vár külföldről Ukrajna, az új kormányfő kulcsfontosságú miniszteri tárcákat is vadonatúj állampolgárok kezébe adott. Az IMF január közepén térhet vissza az országba

Erős hajrával még időben tető alá kerülhet a jövő évi ukrán költségvetés, miután kedden a parlament megszavazta Arszenyij Jacenyuk új kormányát, amely december 20-ra ígérte annak elfogadtatását.

Ez utóbbira már csak azért is szükség van, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a büdzsétől teszi függővé a májusban megítélt 17 milliárd dolláros hitelkeret újabb, 2,8 milliárd dolláros részletének folyósítását. Kijevnek legkésőbb január végéig szüksége van a pénzre lejáró adóssága finanszírozásához, valamint fűtőanyagszámlája rendezéséhez, illetve ahhoz, hogy felszínen tartsa a hrivnyát, amely a Bloomberg számításai szerint idén már 45 százalékkal gyengült a dollárhoz képest. Az IMF küldöttsége az új kormány elfogadása előtt végzett az aktuális felülvizsgálattal, és az Interfax értesülései szerint január 12. után tér vissza Kijevbe.

Az ukrán idén minimum 7 százalékkal csökken, a jegybank nemzetközi tartalékai október végére 12,6 milliárd dollárra estek vissza az egy hónappal korábbi 16,3 milliárdról, ami már az ország fizetőképességét veszélyezteti. Az orosz-ukrán konfliktus közvetlen költségeiről hivatalosan még becslések sincsenek, az azonban biztos, hogy a szakadár keleti országrész bányáinak, illetve acélműveinek kiesése nagy érvágás a gazdaság számára. Májusban az IMF-keret mellé további összesen 10 milliárd dollárt ígértek nemzetközi donorok, de abból eddig nem sokat láttak az ukránok. A Financial Timesban korábban idézett számítások szerint a már jóváhagyott 27 milliárd dolláron felül még 12-15 milliárd dollárra lenne szükség az ukrán gazdaság stabilizálásához, erre azonban még ígéret sincs.

Az új Jacenyuk-kormány összetétele mindenesetre azt sugallja, hogy Kijev meg akar felelni a nemzetközi kívánalmaknak, egyszersmind távolságot akar tartani a belpolitikai küzdelmektől. Petro Porosenko államfő rapid úton megadta az ukrán állampolgárságot annak a három külföldi jelöltnek, akik kulcspozíciókat töltenek be (Ukrajnában nincs kettős állampolgárság, tehát ők lemondanak az eddigiről).

A pénzügyminiszter az eddig amerikai állampolgár Natalie Jaresko lett, aki jó ideje Ukrajnában tevékenykedik, de korábban az USA külügyminisztériumában, illetve kijevi nagykövetségén dolgozott. A gazdasági tárcát a litván Aivaras Abromavicius kapta meg – ő az East Capital Group befektetési társaság partnere, ukrán felesége révén került Kijevbe – , az egészségügy élére pedig a grúz Alexander Kvitasvili állhat, aki korábban hazája kormányában töltötte be ugyanezt a posztot. Kvitasvili bemutatásakor Jacenyuk az az rt.com szerint kiemelte: Ukrajna a GDP 8 százalékát költi az egészségügyre, de ennek a pénznek a fele elfolyik, a grúz miniszter nagy előnye, hogy nincs kapcsolatban az ukrán gyógyszermaffiával.

Atomriadó a kötvénypiacon

Kicsit ráijesztett tegnap Arszenyij Jacenyuk kormányfő, aki délelőtt közölte, hogy november 28-án baleset történt a Dnyeper folyó melletti zaporizzsjai atomerőmű hármas blokkjában. Hamar kiderült, hogy a kár nem jelentős, és a riadót is gyorsan lefújták, de az ezer megawattos blokk kiesése miatt az Interfax szerint azóta akadozik az addig sem száz százalékosan stabil áramellátás. A bejelentésre a kötvénypiac reagált a leghevesebben, a Bloomberg adatai szerint a hároméves állampapírok hozama rekordszintre, 147 bázisponttal 23,78 százalékra szökött fel.


imf-hitel
Kapcsolódó cikkek