Magyar gazdaság

Putyin meghátrált: vége a Déli Áramlatnak

Oroszország nem folytatja a Déli Áramlat projekt megépítését – jelentette be Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök törökországi látogatásán azt közölte, hogy nem építi meg a vezetéket, mivel az ellenzi azt. „Ha Európa nem akarja a vezeték megépítését, akkor nem fogjuk megvalósítani a projektet. Nem kezdhetjük el a tenger alatti építkezést, amíg ezt Bulgária nem hagyja jóvá” – hangsúlyozta Putyin. A Déli Áramlat Bulgárián keresztül épülne meg, és úgy juttatná el a gázt Európába, elkerülve Ukrajnát. A tervek szerint akár már jövőre is elindulhatott volna a gáz a vezetéken.

Az orosz államfő kijelentését Moszkvában Alekszej Miller, a Gazprom elnöke is megerősítette. „A projektet lezártuk. Ennyi” – válaszolta a Reuters kérdésére Miller.

A vezeték építését éppen két éve, 2012. december 6-án indították el ünnepélyes körülmények között, ám azóta semmi nem történt. Sőt, részben az Európai Unió ellenkezése miatt több ország, illetve cég vissza is lépett a Déli Áramlat megépítésétől, vagy legalábbis felfüggesztették az ezzel kapcsolatos munkálatokat. Lapunk úgy tudja, Magyarországon is visszavonták az ezzel kapcsolatos tendert. Néhány héttel ezelőtt ugyanakkor a Gazprom azt jelezte, a vezeték a korábban tervezettnél jóval többe – 16 milliárd euró helyett 23,5 milliárd euróba – fog kerülni. n VG

vége déli áramlat gázvezeték Putyin projekt
Kapcsolódó cikkek