Magyar gazdaság

A magyar modell Horvátország számára is elfogadható volna

A magyarországihoz hasonló modell, amelyben a bankok forintosították a devizahiteleket, Horvátország számára is elfogadható volna – nyilatkozta Goran Alaksic közgazdász a Jutarnji List horvát napilapnak.

Alaksic elmondása szerint Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a svájci frank alapú hiteleseket a teljes csődtől. Szerinte egy hasonló intézkedés Horvátország számára is elfogadható volna.

Más közgazdászok viszont úgy fogalmaznak, hogy "egy dolog kívánni valamit, és egy másik dolog a valóság".

Damir Novotni közgazdász szerint, amennyiben Horvátország átvenné a magyar modellt és beavatkozna a devizaárfolyamba, akkor az az európai pénzügyi piactól való elszigeteltségét vonná maga után.

A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy Budapest politikája miatt több külföldi bank is kivonul a magyarországi piacról.

Horvátországban 60 ezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele 3 millió euró értékben. Ennek 92 százaléka lakáshitel. Az aktuális devizaárfolyam szerint a frank árfolyama elérte a 7,538 kunát, ami 18 százalékkal több, mint két nappal ezelőtt – írta alap.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására pedig a kuna jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek