Magyar gazdaság

NGM: A tervezettnél alacsonyabban alakult a költségvetési hiány

A tervezettnél sokkal több bevétel mellett az előirányzathoz képest alacsonyabb volt a költségvetési hiány tavaly a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részletes államháztartási tájékoztatója szerint. Az 1151,5 milliárd forintos módosított terv 71,7 százaléka, vagyis 825,7 milliárd forint volt a deficit, pedig a kormány még többet is költött, mint amennyivel kalkulált. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi GDP-arányos maastrichti hiány 2,5 százalék körül alakulhatott. (A központi költségvetés bevételei elérték az 11 800 milliárd forintot, ami 10 százalékkal haladta meg az előirányzatot, a kiadások összege pedig 12 638 milliárd forint volt tavaly, ami 7 százalékkal több a vártnál.)

A központi költségvetés december végi pénzforgalmi adatai a kormány várakozásaihoz képest is kedvezőbben alakultak – ismerteti az NGM közleménye. Ez elsősorban a százmilliárd forintos összeget kitevő – előre biztosan nem ütemezhető – európai uniós átutalásoknak köszönhető, melynek következtében a már régóta halmozott uniós bevételelmaradás egy részét rendezték.

Az NGM kiemeli, hogy a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek a költségvetési egyenleg alakulását jelentősen befolyásolták. Ezek a folyamatok játszhatták a kulcsszerepet az alacsony hiány kialakulásában. Elemzők szerint az tavaly alacsony hiány kedvező hatással lehet az idei évi költségvetésre is.

A központi költségvetés tavalyi bevételei az előző évhez képest közel 800 milliárd forinttal nőttek, amelyben a bővülő fogyasztás is szerepet játszik. A tavalyi költségvetési törvényben előirányzottnál több pénz folyt be társasági adóból, általános forgalmi adóból, személyi jövedelemadóból, illetve a szociális hozzájárulási adóból. A kiadásokat befolyásolta, hogy az „előirányzatnál magasabban teljesültek az európai uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések összegei”. Meghaladták az előző évi kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai, ideértve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott támogatásokat is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek