Magyar gazdaság

Új lendületet vehet a magyar gazdaság az év második felében

„Az idei első negyedévben lassulhat a gazdaság növekedési üteme a LeadING HUBE index alapján, ám a második félévben újra gyorsabb növekedési pályára állhat a gazdaság” – mondta el Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza az új előrejelző indexének bemutatóján.

Az elemző egy olyan mutatót hozott létre, amely tíz hónapra előre megmutatja, hogy várhatóan milyen helyzetben lesz a gazdaság és mennyivel növekszik az üzleti szféra kibocsátása.

Balatoni András a második félévben várható gyorsabb növekedést azzal magyarázza, hogy a költségvetési restrikció nem lesz olyan erős az idei évben, mint korábban várták az elemzők, hiszen a tavalyi évben sokkal alacsonyabb lett a deficit. A második féléves fellendülés újra a hosszú távú trend fölé emelheti a kibocsátást – tette hozzá.

Az ING Bank közgazdásza több mint 80 indikátort vizsgált meg a hazai beszerzésimenedzser-indexen keresztül a német ipari megrendelésen át, de csak kilenc olyat talált, ami szoros kapcsolatban áll a magyar gazdaság növekedésével, illetve a termelési indikátorokból (ipar, építőipar, kiskereskedelem) létrehozott indexel kapcsolatban. Balatoni felhasználta a rendelési adatokat, a kiadott építési engedélyek számát, vagy például a lakossági bizalmi indexet.

A közgazdász számos indikátor teljesítményét megvizsgálta, és azt találta, hogy a gazdaság aktuális állapotát a Világgazdaság mutatószáma, a Gyorsulási Irányadó méri a legjobban, a legkevésbé megbízhatónak pedig az OECD mutatóját tartotta. „A GYIA mutatja a legpontosabb képet a gazdaságról, az én indexem azonban megpróbál a jövőbe tekinteni” – emelte ki a közgazdász. Ha prognózist kell adni, akkor a LeadING HUBE teljesített a legjobban, ami bizonyára nem véletlen, hiszen Balatoni András úgy alakította ki az indexet, hogy a jövőre nézve adjon megbízható várakozást az indikátora.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek