Magyar gazdaság

Uniós pénzből épült a gát Jászárokszállásnál

Európai uniós támogatással épülhetett meg Szarv-ágy-patak menti gát, amely megvédi Jászárokszállás mintegy 400 lakóházát és ipari parkjának üzemeit a patak gyakori áradásaitól - közölte Gergely Zoltán (független) polgármester.

A felső-jászsági kisváros a 334 millió forintos beruházás megvalósításához 300 millió forintos európai uniós támogatás mellé a központi önerő alapból további több mint 21 millió forintot kapott, ezt egészítették ki az önkormányzat forrásaiból.

A Szarv-ágy-patak a nagy esőzések idején összegyűjti a Mátrából lefolyó vizeket, és ilyenkor vízszintje többszörösére nő, 1999 óta ötször, legutóbb 2010-ben öntött ki az egyébként csendes patak - mondta az elöljáró.

A patak gátjának kiépítését már évek óta tervezték, de anyagiak híján csak 2014-ben foghattak hozzá az építkezéshez - tette hozzá.

A munkák során 20 ezer köbméter földet mozgattak meg, a Jászberény felé vezető út hídja és a vasúti híd közötti patakszakasz egy kilométeres földgátat, illetve közel 800 méteren szögtámfalat kapott.

jászberény Jászárokszállás gát EU
Kapcsolódó cikkek