Magyar gazdaság

A PWC nyerte a krki LNG-terminál tanácsadására kiírt tendert

A PricewaterhouseCoopers (PWC) zágrábi, olasz és norvég kirendeltsége nyerte el a krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) megépítésének jogi, üzleti és pénzügyi szaktanácsadására kiírt horvátországi tendert – közölte a Polsovni Dnevnik gazdasági napilap kedden.

A nyolc pályázóból már a beérkezésnél kizártak kettőt, majd a későbbiekben még hármat, mert dokumentációjuk nem felelt meg az előírásoknak, így csak a Boston Consulting magyar kirendeltsége, a brit EY (korábban: Ernst&Young) és a PWC zágrábi, olasz és norvég kirendeltsége licitálhatott – írta a lap.

A kiválasztott PWC 17,3  millió kunáért (mintegy 600 millió forintért) látja majd el tanácsokkal a krki LNG-terminál építését, amennyiben a szerződés aláírják - lapértesülések szerint ugyanis a horvát EI Hrvoje Pozar fellebbez a döntés ellen.

Goran Granic, a vállalat igazgatója szerint pályázatukat szabálytalanul zárták ki, mert az teljes volt és jogilag sem kifogásolható.

Amennyiben a pályázatot nem kell megsemmisítni, a kiválasztott cégnek 560 nap áll rendelkezésére, hogy kidolgozza az üzleti tervet és a jogi modellt – közölte a lap.

Európai tervek szerint 2019-re kellene elkészülnie az adriai cseppfolyósgáz-terminálnak, amely 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épülne meg. Az 5 millió euróval támogatja a cseppfolyósgáz-terminál műszaki dokumentációjának kidolgozását, a másik 5 millió eurót Horvátországnak kell állnia.

A Nyugat és az Egyesült Államok is abban érdekelt, hogy megépüljön a krki terminál és a német-lengyel határon fekvő Balti-tengeri lengyel kikötővárosban, Swinoujscévelmben lévő cseppfolyós terminált összekötő tranzitvezeték. Európa így kevésbé függne az orosz gáztól, és ezzel együtt az orosz politikától. A krki terminál biztosítaná a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar piac számára is a földgázellátást, továbbá Ukrajna is érdekelődik a horvát földgáz iránt.

A terminált az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) által alkotott projektcég (LNG Hravatska) hozza létre. A földterület azonban, amelyen megépülne, még a Dioki Rt. petrolkémiai vállalat tulajdonában van, amely csődeljárás alatt áll. Ahhoz, hogy az építkezés megkezdődhessen, először a Hypo Bankkal is szükséges tisztázni a viszonyokat, mivel a bank jelzálogjoggal rendelkezik az említett földterületen.

A terminál körülbelül 331 100 négyzetmétert foglalna el. A tengeri rész az állam tulajdonában maradna.

Horvátország PwC LNG-terminál
Kapcsolódó cikkek