Magyar gazdaság

Kiderült, ki volt a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír könyvvizsgálója

Megvan, ki volt a könyvvizsgálója a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nek és a Hungária Értékpapír Zrt.-nek éveken keresztül: a Gyimesi & Társa Könyvvizsgálói és Tanácsadó Kft. Ám tavaly megmagyarázhatatlan okból változás történt - írja a hvg.hu.

A Hungária közgyűlése 2013. május 5-én bízta meg újabb 5 évre a Gyimesi & Társát, azzal, hogy a társaság személyében a 2013. június 1-jétől 2014. június 1-jéig terjedő időszakra Karácsondi Mária lesz a könyvvizsgáló. A 2014. március 20-án a Hungária részvényesei számára elkészített független könyvvizsgálói jelentést azonban Karácsondi már nem a Gyimesi & Társa, hanem a Vallin Kft. nevében írta alá - írja a hvg.hu.

A 3 millió forintos törzstőkéjű Vallin Kft-ben Karácsondinak 2008 áprilisa óta van üzletrésze. A Hungária Értékpapír Zrt. 2013. évi beszámolójához csatolt, ugyancsak 2014. március 20-ai keltezésű kiegészítő mellékletben is már a Vallin Kft. és Karácsondi Mária szerepel könyvvizsgálóként, anélkül, hogy egyetlen szó esne arról, miért szűnt meg a Gyimesi & Társa cég 2018. június 1-jéig szóló megbízatása, valamint arról, hogy a Vallin mandátuma meddig szól.

Csakhogy a Vallin és Karácsondi is csak 2014. május 31-éig volt a Hungária auditora, akkortól ugyanis az ALPINE Gazdasági Tanácsadó és Könyvvizsgáló Kft., személyében pedig Forgács Gabriella a cég hivatalos könyvvizsgálója. Az ALPINE-nak szintén van kapcsolódása a Buda-Cashhez: e cég a könyvvizsgálója annak az OPIMUS Group Nyrt.-nek, mely 2013-ban került a Buda-Cash Brókerház alapítójának, Pintér Zoltán tulajdonába, még Phylaxia 1912. Holding Nyrt. néven, (utóbbi a profiltisztítás után Opimus Group néven működött tovább).

Az OPIMUS február 28-án, a Budapesti Értéktőzsde honlapján megnevezett 5 százaléknál nagyobb három tulajdonosa közül a legnagyobb, 19,63 százalékos pakettet a CZ-FÉM Fémfeldolgozó Kft. birtokolta, mely cég a Buda-Cashhel azonos címre, a Ménesi útra van bejegyezve, egyik tulajdonosa pedig Gyarmati János, a Buda-Cash vezérigazgatója. 5,78 százalékos OPMIUS-részvényes volt a HIDASHÁT-51 Kft., mely Pál Gyula, a Buda-Cash igazgatósági tagjának érdekeltsége. Míg a Buda-Cashnek közvetlenül 5,25 százaléka volt az OPIMUS-ban.

Az kevésbé meglepő, hogy a Buda-Cashnek és a DRB Bankcsoportnak is a Gyimesi & Társa volt a könyvvizsgálója – Gyimesi Katalin személyében –, hiszen azonos a tulajdonosuk - írja a hvg.hu.

könyvvizsgáló Hungária Értékpapír Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek