Magyar gazdaság

MNB-alelnök: szervezett bűncselekmény történt a Buda-Cash-nél

Magánvéleményem szerint szervezett bűncselekmény történt a Buda-Cash-nél és a Hungariánál - mondta gazdasági bizottsági meghallgatásán Windisch Laszló. Az MNB alelnöke sajnálja, hogy sok magánember nehéz helyzetbe került és elmondta: a jövőben mindent megtesznek azért, hogy ne forduljon elő hasonló.

Az OBA ma elindította az utalásokat, a betétesek zöme maholnap a penzéhez jut. Kompromisszumok nélkül, a legerősebb eszköztárral rendet fogunk teremteni - mondta meghallgatásán Windisch. Előrehozott vizsgálat lesz a brókercégeknél, ez minden pénzügyi szereplőre ki fog terjedni.

A feltárt visszaélések a Buda-Cash-nél és a Hungariánál büntetőjogi történések voltak. A Buda-Cash több mint 15 éve működik, 102 milliard forintot kezelt, 15 600 ügyfele volt. 181 fő dolgozott ott, egy budapesti, és tíz vidéki fiókja volt.

Először a DRB-nél tapasztaltak szokatlan értékpapír-ügyleteket, ezért indult a célvizsgálat. Az észlelt gyanús helyzet miatt elrendelték a szerverállomány lementését a brókerháznál. Gyanú szerint a Buda-Cash meghamisította a felügyelet felé küldött jelentéseket és az ügyfeleknek küldött elszámolásokat is. 90-100 milliárd forintos összegben nem tudnak elszámolni a pénzzel. Az értékpapírokkal az ügyfelek megbízása nélkül végeztek tranzakciókat. A Buda-Cash és a Keler által küldött adatok egyeztek, csak az ügyfelek nem tudtak az ügyletekről. Már az előző vizsgálat idején, 2010 májusban is volt 40-50 milliárd hiány.

A négy kisbank értékpapírállományát is a Buda-Cash kezelte, és 62 milliárd forintnyi állampapírral nem tud elszámolni a bankok fele. A kisbankoknál nem volt visszaélés, de így nem maradt fedezet a betétekre. A kártalanítás megindult. Az OBA 82 870 betétest kártalanít, többségük ma vagy holnap hozzájut a pénzhez.

A DRB csoportban 11 korábbi, többségükben évtizedek óta működő takarék olvadt össze négy takarékszövetkezetté, majd bankká. A Buda-Cash-sel való együttműködés 2007-2008 körül kezdődött strómanokon keresztül. Nem volt gyors a bankká alakulás, féléves alapos vizsgálat utan kapták meg az átalakulási engedélyt - mondta Windisch.

A Hungaria Értékpapírnál gyanús pénzfelvételek voltak, ügyfélrendelkezések nélkul. Biztonsági kamerák által rögzített felvételeket is lefoglaltak. A feltárt kár a töredéke a Buda-Cash-ének, körülbelül egymilliard forint. De volt egy zártkörű kötvényprogram is, amelyre ha nincs fedezet, további 5-6 milliárd lehet a kár.

A Quaestor a Buda-Cash ügy miatti hangulatromlásra hivatkozva kért öncsődöt. Windisch szerint ez nem tárja fel a helyzetet. Nem muszáj másodlagos piacot fenntartani a kötvényprogramhoz, ez a kibocsátási tájékoztatóban sem volt benne. Ők tartottak fenn másodlagos piacot, és ennek a felfüggesztése is elég lehetett volna.

A Quaestornak 5-6 milliárd forintnyi kötvénye jár le az idén. Tegnap indult célvizsgalat, a nyomozohatóságot is tajekoztatták arról, amit találtak. Nagy volumenű, 150 milliárd forintnyi fedezet nelküli finanszírozásról lehet szó.

Azt feltételezik, hogy 210 milliárd forintnyi kötvényt értékesítettek, bár csak 60 milliárdos volt a program. Felügyeleti biztos van a Quaestornal is. Az a gyanú, hogy a Buda-Cash-hez hasonlóan ők is hamisították az infomatikai rendszerüket.

Windisch Laszló Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek