Magyar gazdaság

Kína szerint csökkent náluk a munkanélküliség

Minimálisan csökkent a munkanélküliség Kínában az első negyedévben az előző három hónaphoz képest.

A kínai munkaügyi minisztérium által közölt adatok szerint a ráta 4,05 százalékra mérséklődött március végére a negyedévvel korábbi 4,1 százalékról.

Elemzők szerint a statisztikák pontatlanok, a ennél nagyobb lehet. A kimutatások alapja ugyanis a regisztrált városi lakosság, a 160 millió migráns munkás - a lakosság több mint 10 százaléka - nem szerepel azokban. Ez a magyarázata annak is, hogy a munkanélküliségi ráta még a gazdasági világválság 2009-es kirobbanását követően sem változott jelentősen, miközben Kínát sem hagyta érintetlenül a globális gazdaság megroggyanása.

Kínában az elmúlt egy évtizedben 4 és 4,5 százalék között mozgott a munkanélküliség a városokban.

A kormány el akarja kerülni a munkanélküliség jelentősebb növekedését, miután az idei első negyedévben hétéves mélypontra lassult az ország gazdasági növekedése. A kormány ezért azt tervezi, hogy idén összesen 10 millió új munkahelyet teremt, hogy a munkanélküliség ne emelkedjen 4,5 százalék fölé. Ebből 3,24 milliót már létre is hozott az első negyedévben.

Elemzők szerint a gyengébb gazdaságnövekedés miatt máris elbocsátások vannak a feldolgozóiparban, ugyanakkor a szolgáltatási ágazatban egyelőre még nő a foglalkoztatottak száma.

munkanélküliség statisztikák gazdasági fejlődés munkavállalók
Kapcsolódó cikkek