Magyar gazdaság

Garancsi stabilizálta Töröcskei cégét

Orbán Viktor barátjához került és megmenekült a Széchenyi Lízing Zrt.

Visszavonta a Széchenyi Lízing Zrt.-hez korábban kirendelt felügyeleti biztost a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank erről szóló közleménye szerint a pénzügyi intézmény tőkehelyzete és refinanszírozása rendeződött.

Ebben szerepe lehetett annak, hogy a lízingcég új tulajdonoshoz került: a cégkivonat tanúsága szerint április vége óta a Széchenyi Lízing Zrt. tulajdonsa a Duna Takarék Bank lett, amely Garancsi István tulajdonában áll. A Videoton focicsapatának tulajdonosa, Orbán Viktor jó barátja folyamatosan növeli cégbirodalmát, jelenleg a CD Hungary, az igen előnyös energiaüzletet kötő MET résztulajdonosa, de érdekelt az építőiparban egyre nagyobb befolyású Market Építőipari Zrt.-ben is, amely például a vizes-világbajnokság Dagályhoz tervezett új épületét építi (a különböző hatósági akadályok alól törvényileg mentesítve). Garancsi legutóbb éppen azelőtt vásárolta meg a villanyoszlop-reklámfelületeket birtokló ESMA Zrt.-t, hogy a kormányzat meggondolta magát, és három év után mégsem találta a közlekedésre veszélyesnek az ilyen hirdetéseket.

A jegybank szerint a felügyeleti biztos gondoskodott a megfelelő működésről, a Zrt. tőkehelyzetét és refinanszírozását is rendezte, így a lízingcég a továbbiakban a biztos irányítása nélkül is képes a jogszabályi követelményeknek megfelelő működésre. Arról a jegybank nem szól, hogy a rendezéshez szükséges volt-e a tulajdonosváltás.

Az MNB a közleményben csak arra emlékeztet: 2014. november 14-én rendelt ki felügyeleti biztost a lízingcéghez, hogy rendezze a tőkehelyzetet, és szavatolja a jogszerű működést. A közlemény az okról nem szól, ugyanakkor tény: a céget akkor tulajdonló Széchenyi Bankot tíz nappal korábban szállta meg a felügyelet, mert szabálytalanságokat talált. Az Államadósság Kezelő Központ volt vezérigazgatója, a kormányhoz közel álló vállalkozó, Töröcskei István családi tulajdonában lévő pénzintézet működési engedélyét decemberben vissza is vonták, majd a jegybank hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló cselekmények gyanúja miatt  feljelentést tett. A jegybank szerint a Széchenyi Bank működése nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek, és súlyosan megsértette az MNB határozatait is. A bankban a magyar állam is tulajdonos volt: 2013 nyarán az MNV Zrt.-n keresztül 3 milliárd forintot fektetettek a pénzintézetbe, hivatalosan üzleti alapon, a kiemelkedő megtérülésben bízva.

Az állam a befektetésen azonban nemcsak ezt az összeget bukta el: meglepő módon ugyanis a Széchenyi Bank károsultjait nemcsak az Országos Betétbiztosítási Alapból, hanem a költségvetésből is kártalanították (azon 107 betétesről volt szó, akik 30 millió forint feletti összeget tartottak a bankban). Orbán Viktor kormányfő maga jelentette be, hogy helytállnak az állami mértékéig (azaz 49 százalékig) a követelésekért. Ez további mintegy 6 milliárd forintba került. Így viszont most nem felszámolás, hanem csak végelszámolás zajlik a Széchenyi Banknál.

Arról továbbra sincs hír, hogy az állami szervek vizsgálták volna, felelős-e bárki a hibásnak bizonyult befektetési döntésért. Az indoklás szerint az állami tulajdonos csak későn jött rá, hogy a bank tőkehelyzete gyengébb, mint gondolták, ahogyan nem láthatták a nem megfelelő hitelezési gyakorlatot sem.

Töröcskei garancsi Széchenyi Lízing
Kapcsolódó cikkek