Magyar gazdaság

Mentőöv nélkül maradnak a Honvédek

Egyelőre nem menti meg a kormány a Honvéd Egészségpénztár közel 23 ezer tagját 1,8 milliárdért, de jut 12,5 milliárd a Ludovica Campusra, valamint 3,2 milliárd az új győri atlétikai központra és a teniszcentrumra – kiderült, milyen módosításokat támogat a kormány a jövő évi büdzsében. Az alkuban több mint 60 milliárddal romlott a költségvetési pozíció.

A Költségvetési Tanács valószínűleg nem fog örülni az jövő évi büdzséterven a parlamenti vita végére eszközölt változtatásoknak. A kormányzat ugyanis 30 milliárd forinttal csökkentené a rossz helyzet esetére félretett Országvédelmi Alapot (100-ról 70 milliárdra), miközben a 115 milliárdosra tervezett vagyonértékesítési bevételeket 18 milliárd forinttal emelné meg. Ez utóbbit eleve a költségvetés egyik legbizonytalanabb pontjának tartotta az Állami Számvevőszék és a KT is, hiszen a kabinet nem mondja meg, miből számít bevételre ezen a soron.

Ezen kívül még a fejezetekben képzett tartalékokat is mérsékelnék 450 millióval, de csökkentették a Mehib és a Garantiqa kezességvállalásaira is félretett keretet, valamint az egyéb kiadások sort és az NGM szerkezetátalakításaira félre tett pénzeit is tizedelnék (összesen több mint 8 milliárdot spórolnának meg a tartalék-szerű pénzek besöprésével és a kezességek csökkentésével). Megtakarítást jelent még jövőre, hogy az idén befejezik az önkormányzatok adósságkonszolidációját (ez alig egymilliárd), valamint összevonják a földművelésügyi tárca agrárszaktanácsadási és környezetügyi intézetét, amivel 30 milliót lehet megfogni.

Az így megspórolt 59 milliárdot pedig összesen 36 célra osztanák szét 8ezen kívül van még plusz négymilliárd a Nemzeti Filmalapnak, ami a társasághi adóbevételből fog hiányozni - de erről már korábban döntöttek. Azt még ugyan nem tudni, pontosan mikor szavaznak majd a jövő évi változtatásokról a honatyák (ehhez rendkívüli ülésre lesz szükség), de az már kiderült, hogy a kormány mely módosító indítványokat támogatja majd. A Költségvetési Bizottság ülésén a kabinet ráadásul egy saját átrendezési javaslattal is előállít (részben egyes képviselők javaslatait megfogadva, csak a pénz forrását máshonnan előteremtve).

A büdzsémódosítások tuti befutói között azonban – meglepetésre – nincs ott néhány korábbi favorit. Így például nem kapott többlettámogatást a Design Terminál és a ReConnect Hungary program, ahogyan de nem kapja meg az 1,8 milliárd forintot a Honvéd Egészségpénztár sem, holott közel 23 ezer tagja csak azért nem férhet hozzá az általa befizetett pénz 70 százalékához, mert a pénztár szerencsétlenül választott bankot. Egy olyan takarékszövetkezetnél, a DRB-nél tartotta a pénz egy részét, amely a Buda-Cash botrány miatt fizetésképtelenné vált (ám itt a 30 milliós OBA-garancia mit sem ért).

Jutna azonban pénz másra. Csak a harmadik legnagyobb tétel a bankadó 10 milliárdos visszatérítése (ezt a hitelezést növelő bankoknak adja a kormány). A legnagyobb összeg a Ludovica Campus további beruházásait jelentik: ezeknek csak a 2016-os forrásigénye 12,5 milliárd forint. A terv, hogy 2015 és 2018 között új oktatási épület és hallgatói központ létesülnek, valamint uszoda, vívóterem, lőtér szerepel a tervekben. Ezen kívül lovarda és istálló épület, valamint az, hogy az Orczy parkot felújítják és hozzákapcsolják a Népligethez.

A nemzetgazdasági tárca ezen kívül 2,9 milliárdról 15 milliárdra emelt keretet kapna arra, hogy megfelelő támogatásban részesíthesse a tőkehiányos hazai iparvállalatokat, amelyek a fejlesztésekhez uniós támogatást nem kaphatnának. A fejlesztések az indoklás szerint végül a támogatási összeget meghaladó költségvetési bevételeket eredményeznek majd.

A sportfejlesztések sem állnak meg a Ludovicánál, csak az ilyen célú módosításokkal 6,6 milliárd forint többlethez jut az ágazat,. Ebből 552 millió közvetlenül a 2016. évi olimpiai felkészülés támogatására megy, de jut belőle közel 800 millió az edzőtáborok fenntartására, 317 millió a 16 kiemelt sportág idei támogatási szintjének megőrzésére és 300 millió forint a pesthidegkúti uszoda építésére is. A legnagyobb összeg azonban az a 3,2 milliárd forint, amit a kormányzat Győr városának szavazna meg, hogy

Jelentősebb tételt jelent még a külügyi terjeszkedés is, egyrészt az Eximbank kap 2,5 milliárdot azért, hogy tagságot vásároljon két külpiaci terjeszkedést segítő szervezetben (az IFC Trust Fund-ban és az EU-Africa Infrastructure Trust Fund-ban), valamint a külügyi tárca támogatását emelnék meg 3,9 milliárddal, hogy új nagykövetségeket nyithasson Taskentben, Addisz-Abebában, Manilában, Wellington és Luandában.

Úgy tűnik, az alkuban mindenki kapott legalább valamit: a több módosító indítványt benyújtó Fidesz-vezetők általában egy javaslatukkal bennmaradtak a biztos befutók között. Így kaphat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára egymilliárd forintot az Operettszínház, vagy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke indítványára 400 millió forintot a debreceni reptér működési támogatásként. Gulyás Gergely , a törvényalkotási bizottság fideszes elnökének javaslatára pedig a Nemzeti Emlékezet Bizottság kapja meg a 200 milliót, hogy ha hozzájut a végleges épületéhez, fel tudja azt újítani.

Mindent a kormányhivatalba

Tízmilliárd forinttal és közel 1900 fővel bővül jövőre a kormányhivatalok létszáma, miután négy intézmény felett is átveszik majd az irányítást a most benyújtott költségvetési módosítások szerint. Így a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alatt álló szervezethez kerülnek a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek, a bevándorlási és állampolgársági hivatalok, de a Magyar Államkincstár családtámogatási, szociális és lakáscélú támogatás-kiadási feladatai is.

ludovika Honvéd Egészségpénztár
Kapcsolódó cikkek