Magyar gazdaság

A brókerek is pörgették a GDP-t

Pontosan a tervezettnek megfelelő mértékben, 7 százalékkal nőtt a kínai GDP a második negyedévben, és további élénkítő lépések jöhetnek. A tőzsde ennek ellenére 3 százalékot esett.

Az első negyedéves 7 százalékos növekedést tartotta a második három hónapban is a kínai gazdaság a tegnap reggel közzétett hivatalos adatok szerint. Ez kicsivel meghaladja a Reuters konszenzusában szereplő 6,9 százalékos értéket, és rácáfolni látszik az utóbbi időben általánossá vált, nagyobb kínai lassulással kapcsolatos félelmekre.

A világ második legnagyobb gazdasága nincs könnyű helyzetben. A kereskedelmi forgalom és a beruházások bővülése lassul, a belföldi keresletet pedig az lehűlése után most még egy jókora tőzsdei zuhanás is visszafogja. Ilyen körülmények között a 7 százalékos bővülésről szóló adatok akár segíthetnek is helyreállítani a központi irányítás hatékonyságába vetett, egyre halványuló bizalmat. A kínai statisztikai hivatal adatai szerint negyedéves alapon 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság az első negyedéves 1,4 százalékos bővülés után.

A gazdaság magára találására utalnak a havi aktivitási adatok is, amelyeket ugyancsak tegnap tettek közzé. A foglalkoztatottság nőtt, a gyáripar kibocsátása pedig öthavi csúcsra emelkedett. Még kedden a banki hitelezés gyors növekedéséről érkeztek adatok, ám az nem derült ki belőlük, hogy ebből mekkora részt hasítottak ki a részvényvásárlásra felvett margin hitelek. A tegnap közzétett számok szerint viszont a beruházások 11,4 százalékkal nőttek az első fél évben, az ipari termelés 6,8 százalékra gyorsult, a kiskereskedelmi forgalom pedig 10,6 százalékkal emelkedett, ami a kínai gazdaság egészéről kedvezőbb képet mutat.

Az elmúlt hetekben több figyelmeztető jelzés érkezett a kínai gazdaságból – nem elsősorban a zuhanása, hanem például az újautó-értékesítések visszaesése számít ilyennek –, ami miatt a piaci szereplők a szokásosnál is nagyobb szkepszissel kezelik a hivatalos statisztikai adatokat. A Reuters szerint azonban nemcsak a központi adatközlésből, hanem független kimutatásokból is a gazdaság egészét átfogó élénkülés képe bontakozik ki. A Kínai Bézs Könyv felmérésének megállapításai szerint ugyan az elmúlt időszak növekedése akár 1-2 százalékponttal is elmaradhat a hivatalos közléstől, a gazdasági fellendülés tényleg tart, jórészt a belső tartományok felzárkózásának köszönhetően. Julian Evens-Pritchard, a Capital Economics elemzője szerint valódi élénkülésről van szó, amit nem kis mértékben a szolgáltatói szektor komponensén keresztül a tőzsdemánia is hajtott, miután az értékpapír-kereskedelem felpörgött. Fontosabb azonban, hogy a reálgazdaságban is a fellendülés jeleit lehet látni – tette hozzá.

A kínai tőzsdék nem fogadták kitörő örömmel a vártnál jobb statisztikákat, a Shanghai Composite 3 százalékos eséssel zárt. A kormányzat továbbra is igyekszik megfékezni az elmúlt hetekben 30 százalék körüli zuhanást okozó pánikhangulatot. A statisztikai hivatal közleménye is kiemeli, a stabil tőkepiacok alapvető fontosságúak a kínai gazdaság szempontjából, és a közelmúlt jelentős intézkedéseinek már látszik a pozitív hatása. A Reutersnek nyilatkozó Zhang Qi, a sanghaji Haitong Securities részvényelemzője szerint a tőzsde részben azért nem reagált pozitívan tegnap, mert a GDP-adat megfelelt a várakozásoknak. Talán fontosabb, hogy meglátása szerint a részvényárfolyamok és a gazdasági mutatók között az utóbbi időben megszakadt a kapcsolat, a befektetők kizárólag a kormányzati intézkedésekre figyelnek, ettől várják a feltámadást.

Bizonytalan környezetben

A kínai statisztikai hivatal közleménye „kemény győzelemről” beszél az adatok kapcsán, de hozzáteszi, további intézkedések szükségesek a növekedés tartóssá tételéhez. A hazai és nemzetközi gazdasági környezet továbbra is bizonytalan, a világgazdaság fellendülése vontatottan halad – állapítják meg. A hivatal sajtótájékoztatóján elhangzott, az első fél évben a GDP-növekedés 60 százalékáért a fogyasztás volt felelős, a beruházások 35,7 százalékkal, az pedig 4,3 százalékkal járult hozzá.


GDP brókerek Jelzések
Kapcsolódó cikkek