Magyar gazdaság

Indulnak a közös osztrák-magyar fejlesztési programok

Átszámítva mintegy 30 milliárd forintos, az osztrák-magyar határon átnyúló projekteket tartalmazó csomagot hagyott jóvá ma az Európai Bizottság.

A 95 millió eurós úgynevezett Interreg programból 78 milliót, forintra átszámítva körülbelül 24,5 milliárd forintot áll az uniós költségvetés.
   
A bizottság közleménye idézi Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztost, aki szerint a magyar-osztrák határnak szimbolikus jelentősége van Európában.
   
"Magyarország történelmet írt, amikor 1989 májusában elkezdte lebontani az Ausztriától elválasztó szögesdrót-kerítést. Most, 25 évvel később a még meglévő akadályokat próbáljuk lebontani" - fogalmazott a biztos.
   
A pénz a közös természetes környezet megóvását, ápolását és a közlekedési összeköttetések javítását egyaránt szolgálja a bizottság szándékai szerint. Az uniós források a tervek szerint a környezetkímélőbb közlekedési módokat részesítik majd előnyben, új közúti és vasúti összeköttetések jöhetnek létre, amelyek elősegítik az európai közlekedési hálózat elérését a térségből, lerövidítve a szükséges utazási időket.
   
Emellett az Interreg program a két ország térségeinek intézményei közötti együttműködést, valamint az ottani kis- és közepes vállalkozások nemzetközi versenyképességét is javítani szeretné.
   
A forrásokból a határ magyar oldalán Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala részesül majd. Ausztriában Burgenland, Alsó-Ausztria déli része, Stájerország keleti része, Graz, Bécs és a fővárostól délre fekvő régió vesz részt a programban.

 

eb Magyarország fejlesztési program Ausztria
Kapcsolódó cikkek