Magyar gazdaság

Meghódítaná az oktatást az MNB, de Matolcsyék nem fognak agyat mosni a Corvinuson

„Nem félek attól, hogy Matolcsy György idejön, és reggeltől estig agymosást tartana” – mondta a Világgazdaságnak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) egyik neve elhallgatását kérő tanára azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Corvinus a héten kötött együttműködési megállapodást, amelynek keretében az egyetemen létrehoznak egy önálló MNB-tanszéket. Matolcsy György MNB-elnök és Rostoványi Zsolt, a BCE rektora írta alá a megállapodást. Matolcsyék elkötelezettek aziránt, hogy minél szélesebb körben jelenjen meg az MNB az oktatásban, a megállapodás azonban Rostoványi Zsolt szerint a BCE-nek is kedvező.

„Kölcsönösen előnyös megállapodást írtunk alá az MNB-vel – mondta lapunknak az egyetem rektora. – Törekszünk arra, hogy olyan állami intézményekkel kössünk megállapodást, amelyeknek a tevékenysége illeszkedik a Corvinus oktatásába” – tette hozzá Rostoványi. Idén februárban a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, tavaly a Vidékfejlesztési Minisztériummal kötöttek megállapodást, de a gazdasági tárcával is együttműködnek.

„A Corvinus a közgazdasági képzés meghatározó intézménye, így megnézzük a lehetőségeket, az MNB-ben pedig kiváló szakértők dolgoznak” – emelte ki Rostoványi. A megállapodás szerinte sok szempontból illeszkedik az egyetem programjaihoz. Az MNB segítséget nyújt a hallgatók számára: képzéseket támogatnak, és a Corvinuson tanuló mesterszakosok és a PhD-hallgatók használhatják az MNB adatbázisait.

Az MNB-sek meglévő tárgyak tanításába szállhatnak bele először, de új tantárgyakat is oktathatnak, ám ezeket előbb akkreditálni kell, vagyis ez hosszabb távú történet. „A jegybank elemzőstábja jól képzett szakértőkből áll, sokan corvinusosok voltak, akik nem a kamatdöntések politikai hétterét fogják tanítani, hanem makromodellezést vagy monetáris politikai relevanciájú tárgyakat” – fejtette ki a Corvinus egy neve elhallgatását kérő oktatója. Az MNB-tanszék mellett a jegybank támogatja a kar Általános és Kvantitatív Közgazdaságtan Doktori Iskolájának programját is. Fontos eleme a megállapodásnak a BCE Társadalomtudományi Karán a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet felállítása és közös működtetése is – írta az MNB.

A jegybank és az egyetem ösztönöz minden olyan tevékenységet, amely javítja a fiatal magyar kutatók külföldi egyetemeknek a PhD-programjaiba való bekerülési esélyeit is. Rostoványi lapunknak elmondta: a Közgazdaságtudományi Karon közösen beindítják a Lámfalussy-specializációt, amely egy jegybanki szakirány lesz. Ennek a kidolgozása azonban még zajlik. A megállapodásban szerepel Nobel-díjas közgazdászok meghívása is az egyetemre, valamint közgazdasági kiadványok megjelentetése, mindehhez pedig az MNB adja a finanszírozást. Minden évben többször össze fog ülni egy bizottság – tagjai az MNB és a Corvinus delegáltjai is –, amely határoz a finanszírozás mértékéről, mondta Rostoványi.

Az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékén azonban nem alakult ilyen fényesen a helyzet: a lehetőségeiket például valamelyest keretek közé szorította az MNB megjelenése. Egy korábban az ELTE-n is tanító oktató a Világgazdaságnak nyilatkozva úgy látja, hogy szinte teljesen átvette az uralmat a karon az MNB, az egyetemen pedig kínosan ügyelnek arra, hogy olyan tanárnak ne is adjanak órákat, akik nyíltan Matocsyékkal ellentétes közgazdasági nézeteket vallanak.

Kiadványok az MNB-vel

Az MNB oktatási, tudományos terjeszkedése máshol is megfigyelhető. Egy ideje már a Corvinusszal közösen adják ki a Köz-Gazdaság című füzetet, amely korábban a Közgazdaságtudományi Kar kiadványa volt. Az egyik szám megjelenése után a jegybank közölte: „A magyar közgazdász-társadalomban – döntéshozókban, kutatókban, oktatókban, elemzőkben – jelen lévő útkeresés fő kérdése, hogy hogyan tudunk felzárkózni a globális szintű gazdaságpolitikai viták szintjére. A Magyar Nemzeti Bank osztozik ebben a felelősségben, felismerte ezt a nemzetközi tendenciát, és ezért is tekinthető korszakhatárnak ez a közös kiadvány” . A kiadványban Csendes adóforradalom Magyarországon? címmel közöltek interjút Matolcsyval.

A tavalyi év második felétől már a Hitelintézeti Szemlét is az MNB adja ki, és nem a Magyar Bankszövetség. Matolcsy és az MNB többi vezetője, elemzője is rendszeresen publikálja írásait ebben a kiadványban is.

A tavalyi év második felétől már a Hitelintézeti Szemlét is az MNB adja ki, és nem a Magyar Bankszövetség. Matolcsy és az MNB többi vezetője, elemzője is rendszeresen publikálja írásait ebben a kiadványban is. -->

oktatás MNB rostoványi bce jegybank
Kapcsolódó cikkek