Magyar gazdaság

Főgáz: lezárult a GDF SUEZ magyarországi szolgáltatójának megvásárlása

Lezárult a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. (GSEM) megvásárlása, így a cég immár a nemzeti közműszolgáltatás részeként biztosítja a földgázellátást több mint 750 ezer egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztója részére - közölte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. kedden az MTI-vel.

Az újonnan állami tulajdonba került társaság vezérigazgatója Biczók András, a Főgáz Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese lett. Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, a FŐGÁZ Zrt. elnöke a közleményben jelezte: a tulajdonosváltás a GDF SUEZ napi üzletmenetét nem befolyásolja, így a fogyasztók a szolgáltatás minőségében semmiféle változást nem érzékelnek majd. Az ügyfeleknek semmilyen teendőjük nincsen az átvételi folyamatban, hiszen cégvásárlás útján kerülnek a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe, a szolgáltatójuk viszont továbbra is a GSEM marad.

A Főgáz emlékeztet arra, hogy a GSEM megvételéről szóló szerződést szeptember 4-én írták alá GDF International S.A.-val. A tranzakciót a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, a folyamat a hatósági jóváhagyást követően sikeresen lezárult.

Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár a közlemény szerint kiemelte, hogy a társaság megvásárlásával a nemzeti közműszolgáltatás kiépítését célzó munka tovább gyorsul. Felidézte: "alig egy éve annak, hogy eldöntöttük, az állam belép a közműszolgáltatói szektorba. Ma arról beszélhetünk, hogy az év végéig a lakosság felét, jövőre pedig Magyarország összes, mintegy 3,4 millió lakossági fogyasztóját az állam fogja ellátni földgázzal".

A Főgáz megvette a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. részvényeinek 99,93 százalékát, azaz minden ingatlanát, know-how-ját, ideértve az engedélyesi tevékenység ellátásához szükséges kiszolgáló képességeket, a teljes körű HR-, infrastrukturális-, pénzügyi-, számlázási- és informatikai rendszerét is.

Az eszközalapú vagyonértékelést független, nemzetközileg elismert szakértők végezték. A Főgáz az ellátásbiztonságot és a költséghatékony működést szem előtt tartva döntött a hat megye földgáz egyetemes szolgáltatását biztosító társaság felvásárlása mellett. Az akvizícióval a FŐGÁZ olyan szakmai tudáshoz és technológiai infrastruktúrához jutott, amely jelentősen megkönnyíti a további, mintegy 1,8 millió egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztó átvételét - olvasható a közleményben.

Hozzáfűzik: a társaságokban rejlő szinergiák lehetővé teszik a nemzeti közműszolgáltatási rendszer működési hatékonyságának további növelését, a fajlagos költségcsökkenést és a fogyasztók még eredményesebb kiszolgálását. A vásárlással tovább erősödik a kiszámítható szolgáltatói háttér, illetve tovább optimalizálható a nemzeti közműszolgáltatás informatikai háttere, amely a további fogyasztók tömeges átvételét segíti.

GDF Suez
Kapcsolódó cikkek