Magyar gazdaság

Megállapodott a gázszállításról Oroszország, Ukrajna és az EU

Parafálta az Ukrajnába irányuló gázszállításokról szóló megállapodást Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió. Alekszandr Novak orosz és Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter, valamint Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős biztosa pénteken hat órán át tárgyaltak egymással Brüsszelben, majd éjjel újságírók előtt látták el kézjegyükkel a téli, azaz az idén október 1-jétől a jövő év március végéig tartó időszakra vonatkozó orosz gázszállítások feltételeit tartalmazó jegyzőkönyvet.

Maroš Šefčovič hangsúlyozta: a téli megállapodás kulcsfontosságú elem annak biztosításában, hogy Ukrajnának elegendő mennyiségű földgáz álljon rendelkezésére a fűtési idényben, illetve szavatolják az Európába irányuló földgáz folyamatos és megbízható szállítását.

Az ukrán miniszter elfogadhatónak minősítette a megállapodásban rögzített feltételeket, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan felújítják az orosz földgáz ukrajnai importját. Ukrajna vállalta, hogy biztosítja a földgáz zavartalan tranzitját, miközben 2 milliárd köbméter gázzal növeli tartalékait októberben. Az Európai Unió vállalta, hogy segít Ukrajnának a gázvásárlások finanszírozásában, így közbenjár nemzetközi pénzintézeteknél, köztük a Nemzetközi Valutaalapnál és a Világbanknál a szükséges fedezet előteremtésének érdekében, de nem folyósít kiegészítő pénzügyi támogatást a már megígért 500 millió dolláros hitelen felül.

Oroszország vállalta, hogy az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben piaci áron adja el a földgázt Ukrajnának. Az árat a szomszédos uniós országokéval azonos szinten, ezer köbméterenként 252 dollárban határozzák meg az idei utolsó negyedévre.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek