BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország lemarad a többi visegrádi állam mögött

Az EU GDP-je 1,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a magyar növekedés jóval elmarad a régiónk legtöbb más országában mérttől.

Az EU GDP-je 1,9 százalékkal nőtt a idei harmadik negyedévben 2014 azonos időszakához képest, az eurózónáé pedig 1,6 százalékkal - közölte az Eurostat. Az előző negyedévhez képest az EU-ban 0,4, az eurózónában 0,3 százalékos a növekedés.

Az európai gazdaság így egy kicsivel lassabban nő, mint az amerikai: az USA GDP-je ebben a negyedévben 2,2 százalékkal emelkedett a tavaly ilyenkorihoz képest.

A 2,3 százalékos magyar növekedés (aminél a KSH azóta egy kicsivel magasabb,  2,4 százalékos számot adott ki) az EU 13. legnagyobbja. A tavalyi harmadik negyedévhez képest a máltai, valamint a cseh gazdaság nőtt a leginkább, 5,6, valamint 4,5 százalékkal (Írországból még csak második negyedéves adat van, az 7,3 százalékos volt). Recessziót Görögországban, illetve Finnországban mértek, ott 1,1, illetve 0,2 százalékkal csökkent a GDP.

A magyar gazdasági növekedés jócskán lemaradt a régióétól: a cseh 4,5, a lengyel 3,7 és a szlovák 3,6 százalékos növekedés mögött is jócskán elmarad a 2,3 százalékos magyar adat. A másik két EU-tag szomszédunk gazdaságánál viszont jobban nő a magyar GDP: az osztrák növekedés 0,9, a szlovén pedig 2,1 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.