Magyar gazdaság

Milliós jutalmak a közszférában - Heti 100 milliárd forintot fizetnek ki

Karácsonyra a számlákon lehet annak a jutalomnak a második fele, amit az uniós támogatások sikeres felhasználásáért kapnak a közszféra dolgozói. Több mint kétezren akár plusz nyolchavi fizetést is hazavihetnek, ami átlagosan 1,3 millió forint.

Még az ünnepek előtt megkaphatják az uniós támogatásokért felelős intézményrendszer dolgozói a nekik ígért újabb négyhavi bónuszt. A vállalt feladat erre az évre 2200 milliárd forint kifizetése, a 2007–2013-as uniós támogatások százszázalékos felhasználása és 2700 milliárd forint keretösszegű új pályázat kiírása volt. Aki teljesítette a rá vonatkozó részfeladatot, az nyáron kapott négyhavi bónuszt, s most decemberben újabb négyhavi jutalom jár, ha december 15-ig is sikerült hozni az elvárást. Természetesen azok a dolgozók, akik nem tudták teljes egészében produkálni a kiszabott mutatókat, arányosan kevesebb jutalmat kapnak, de háromhavi pluszbér biztosan jár mindenkinek. Ahogyan a Miniszterelnökség fogalmaz: több munkáért magasabb anyagi ellentételezés jár.

Az első négyhavi jutalomra a nyáron 1,5 milliárd forintot fizettek ki a szaktárcák, ami azt jelenti, hogy az év egészében összességében 3 milliárd forint bónuszról lehet szó. Mivel a Miniszterelnökség lapunknak küldött válaszában azt írta, hogy a célfeladat eredményes végrehajtásáért járó juttatás a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint nem közérdekből nyilvános információ, csak átlagokat tudunk számolni, e szerint pedig egy dolgozóra átlagosan 1,3 millió forint bónusz juthat az év egészét tekintve. Ebben benne van a referens és az államtitkár is, az átlag mögött tehát nagy eltérések vannak.

 

 

 

 

 

Még 2013 nyarán az Európai Bizottság és a hazai üzleti élet meghatározó képviselői 25-30 százalékos forrásvesztést jósoltak, s akkor a Miniszterelnökség arra tett vállalást, hogy felgyorsítja a kifizetéseket, és 2015 végére Magyarország lehívja az összes fejlesztési forrást – közölte lapunkkal a szaktárca, amely ennek érdekében bevezette például a tízórás munkanapot.

Mint mondják, a növekvő kifizetési ütem és a programozási időszak zárása további feladatokat jelentett a Miniszterelnökség dolgozóinak, sokszor dolgoztak munkaidőn túl is. Érzékeltetésként közölték, hogy 2010 előtt heti 5 milliárd forint volt az uniós források kifizetése, míg 2010–2013 között 18,5 milliárd, 2014–2015-ben a forrásmennyiséget heti 39-40 milliárd forintra sikerült növelni, s az utóbbi időben a kifizetések elérik, illetve meghaladják a heti 100 milliárd forintot. Az uniós fejlesztéspolitika történetében idén sohasem látott összeg kifizetése történt meg: meghaladta a 2200 milliárd forintot.

jutalom EU közszféra
Kapcsolódó cikkek