Magyar gazdaság

Fékezett az eurózóna az év elején

Kezdi megérezni az eurózóna gazdasági tevékenysége a külső körülmények romlását.

Kezdi megérezni az eurózóna gazdasági tevékenysége a külső körülmények romlását a Markit által összeállított beszerzésimenedzser-index (PMI) tanúsága szerint. Az előzetes januári kompozit, tehát a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor tevékenységét is tükröző PMI 53,5 pontra csökkent a decemberi 54,3-ról. Ez ugyan még mindig a tevékenység erősödését jelzi (miután 50 pont felett áll a mutató), ám tavaly február óta ez a legalacsonyabb szint. A két szektor közül a szolgáltatási PMI-je magasabb, de az 53,6 pontos érték így is egyéves mélypontot jelent, a feldolgozóipari index 52,3 pontja 11 havit. Az elemzők mindegyik mutatónál azt várták, hogy csak 0,1-0,2 ponttal csökken decemberhez képest, a nagyobb esést jórészt Kína, illetve a többi nagyobb feltörekvő lassulásával magyarázzák. Az olajárak újbóli beszakadása elsősorban a feldolgozóiparban alkalmazott árak mérséklődésében mutatkozik meg a részindexek szerint. A munkaerőpiacért továbbra sem kell aggódni: a szolgáltatási szektorban 2010 decembere óta nem keletkezett annyi munkahely, mint most, a feldolgozóiparban csaknem másfél éve minden egyes hónapban nő a felvételek száma.

Az eurózóna legnagyobb gazdaságában, Németországban 1 ponttal, 54,5 pontra csökkent a kompozit index, ez a három hónapja legalacsonyabb szint, az 50,5 pontos francia PMI viszont javulást jelent a decemberi 50,1-hez képest (utóbbiban benne lehetett a novemberi párizsi terrortámadás hatása is). A munkahelyteremtés különösen erős maradt az e téren régóta jól teljesítő németeknél, Franciaországban pedig hét hónapja először sikerült itt növekedést felmutatni.

A PMI-mutatók kivetítése alapján az első negyedévben 0,3-0,4 százalékkal nőhet a az eurózónában – írta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Más elemzők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ilyen tempó mellett aligha indulhat be úgy az az eurózónában, hogy egyhamar elérjék a valamivel 2 százalék alatti jegybanki célszámot. Erre az Európai Központi Bank külső szakértői stábja sem számít: pénteken közzétett előrejelzésükben már csak 0,7 százalékos inflációt várnak 2016-ra, szemben a decemberben jelzett 1 százalékkal. A GDP-növekedési prognózis változatlanul 1,7 százalék ez évre.

eurózóna PMI
Kapcsolódó cikkek