Magyar gazdaság

Négy magyar régió is az EU legszegényebbjei közt

Nem csoda, hogy egyre több magyar költözik Londonba, hiszen az EU leggazdagabb régiója az Egyesült Királyság fővárosában található, miközben Magyarország nagyobb része – a hét NUTS2 régióból négy – a legszegényebbek közt szerepel. Az Eurostat adatai szerint 2014-ben Belső-London nyugati felében majdnem tizenháromszor akkora volt az egy főre jutó mint Észak-Magyarországon vagy az Észak-Alföldön. Ez a két magyar régió az EU tíz legszegényebb területe közé tartozik, ahol az uniós átlag alig több mint negyven százalékát termelik meg az emberek. Nem sokkal jobb a helyzet a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön sem: az egy főre eső GDP az uniós szint felét sem éri el, és a húsz legrosszabb közt szerepel.

A szegény magyar területek leginkább román és bolgár régiókat előznek meg. (A második legszegényebb EU-s régió jogilag egy francia terület: Mayotte az ország tengerentúli megyéje.) Ez nem meglepő, hiszen ezek az országok maradnak el leginkább a fejlett nyugati államoktól, és az elmúlt években Lengyelország utolérte hazánkat a fejlettség terén. A jelentős regionális különbségek Magyarországon arra is rámutatnak, hogy az EU-források sem tudják igazán csökkenteni az egyenlőtlenségeket az országon belül.

Magyarországon csak egyetlen régió van, ahol jobb az élet, mint egy átlagos EU-állampolgáré. Közép-Magyarországon az uniós átlag 107 százalékát termeli meg egy ember, igaz, erre kevésbé lehetünk büszkék, ha Prága 173 vagy Pozsony 186 százalékos adatára tekintünk. A leggazdagabb húsz régió között ott van a pozsonyi az előkelő hatodik helyen, Prága pedig a kilencediken. Az Eurostat szerint a második legfejlettebb magyar régió a Nyugat-Dunántúl, ahol kissé 70 százalék feletti a teljesítmény, vagyis Közép-Magyarországon kívül mindenhol jóval alacsonyabb az egy főre jutó GDP hazánkban, mint az EU-átlag.

A legújabb cél az, hogy Magyarország utolérje Ausztriát, ám ez egy ideig biztosan nem valósul meg. Az osztrákok egy főre jutó GDP-je az EU-átlag 127 százaléka, Magyarországé pedig 68 százalék volt 2014-ben. Közgazdászok szerint ahhoz is nagyon hosszú évtizedek kellenek, hogy egyáltalán megközelítsük az EU átlagos teljesítményét, a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank azonban 25 év alatt utol szeretné érni Ausztriát.

unió EU szegényéség gazdaság
Kapcsolódó cikkek