Magyar gazdaság

Magán nem spórol az állam

A bürokráciára és gazdasági támogatásokra sokat, egészségügyre és szociális támogatásokra keveset költ a magyar állam uniós összevetésben.

A bankok feltőkésítésével küzdő Ciprus után Magyarország költötte a legtöbbet a arányában az állami hivatalok működtetésére, általános közszolgáltatásokra az Európai Unióban 2014-ben – derül ki az Eurostat közleményéből. Az állami kiadásokat összehasonlító kiadvány megállapítása szerint Európában a szociális kiadások jelentik a legnagyobb szeletét az állami költéseknek (az átlag a GDP 19,5 százaléka), aminek a felét a nyugdíjak teszik ki, míg a második legfontosabb terület az egészségügy 7,1 százalékos részesedéssel.

A magyar állam 2014-ben a GDP 49 százalékát osztotta el újra, amivel Görögországgal holtversenyben a 9–10. helyen volt az újraelosztás teljes méretét tekintve az Európai Unióban. A nemzeti termékhez viszonyítva a legnagyobb méretű államot a finnek tartják fenn (ott 58 százalékát osztja el újra a megtermelt javaknak az állam), míg Litvánia 34,8 százalékkal a közösség legolcsóbb államának számít, de nem sokkal marad el ettől Románia sem a maga 34,9 százalékával. A környező országok általában 40 százalék körül vannak.

A magyar állam költései két területen haladják meg jelentősen az uniós átlagot: a bürokráciára (önmaga működtetésére) a GDP 10,1 százalékát fordította a kormányzat, a gazdasági támogatásokra pedig 7,4 százalékot, miközben az uniós átlag is 6,7, illetve 4,1 százalék. Cipruson csak azért volt 18,8 százalék feletti az állam működtetésére fordított kiadások GDP-aránya, mert itt számolták el a banki feltőkésítéseket. A gazdasági támogatásoknak Ausztriában annyira magas még az arányuk, mint nálunk, másutt ez nem jellemző.

Az oktatásra fordított GDP-arányos kiadás azonban valamivel nagyobb is az uniós átlagnál: nálunk 5,2 százalék, míg az EU-ban 4,9 százalék. Kicsi az aránya viszont az egészségügyi költéseknek: az uniós átlag 7,2 százalékos, míg a magyar állam csak a GDP 5 százalékát költötte el erre. A magas sporttámogatásoknak hála viszont a szabadidős tevékenységekre pont kétszer annyit költ a magyar állam GDP-arányosan, mint az unió más tagállamai átlagosan.

szociális ellátás oktatás egészségügy
Kapcsolódó cikkek