Magyar gazdaság

Alapítványi rokonság - összegyűjtöttük a Matolcsy-Szemerey család érdekeltségeit

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fél tucat alapítványánál csak egy Szemerey van, a nagyvállalkozó Szemerey Tamás felesége, Szemerey Gabriella. Ő pont a legfajsúlyosabb alapítványnál, a 60 milliárd forintos vagyonú Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnál igazgató, ahol a kuratórium elnöke a férje unokatestvére, Matolcsy György jegybankelnök. Utóbbi a 30 milliárdos vagyonú kecskeméti Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumában is tag.

Szemerey Gabriella igazgatósági tag további két, MNB-alapítványok által gründolt ingatlancégben, a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben és a Vörösmarty téri, egykor a Luxus Áruháznak is helyet épületet birtokló Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-ben. Alig két és fél hónapig a szintén az alapítványok által létrehozott Ferida Zrt. igazgatóságában is benne volt Szemerey Gabriella, ám január elején távozott, még azelőtt, hogy az alapítványok 20 milliárd forinttal feltőkésítették a céget. Állításuk szerint azzal a céllal, hogy abból külföldi befektetéseket hajtsanak végre – azt a Világgazdaság érdeklődésére tagadták, hogy az MKB Bank vételére az MNB által kijelölt két, a semmiből felbukkant magántőkealap egyikébe helyezett volna pénzt a Ferida.

Pedig Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a Világgazdaság információi szerint jól ismeri Jaksa Jánost, aki az MKB egyik vevőjelöltjének, a 31 milliárd forintos Metis magántőkealapnak gyűjt forrást. Ők ketten több rendezvényen is együtt szerepeltek, 2013 júniusában például a növekedési hitelprogramról szóló kerekasztal-beszélgetésen. Ennél is erősebb kapocsnak tűnik, hogy még gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként Szemereyné intézte a Kecskemét Fejlesztéséért nevű ügyeit, amelynek kibocsátását Jaksa munkaadója, a Raiffeisen szervezte.

Matolcsy György Szemerey
Kapcsolódó cikkek