Magyar gazdaság

Hatszázmilliós támogatás Szemerey médiacégének

Közel 600 millió forintot juttattak a jegybanki alapítványok Matolcsy György unokatestvéréhez köthető cégeknek támogatás címén. Ezenkívül jutott pénz hasznos és erősen megkérdőjelezhető témák támogatására is.

Az összesen kifizetett 2,8 milliárd forintnyi támogatásból közel 600 millió forintot juttatott a hat MNB-alapítvány a Vs.hu-t kiadó és az Origót nemrég felvásárló New Wave Production Kft.-nek, mely cég Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György MNB-elnök unokatestvéréhez köthető – derül ki a Pallas Athéné alapítványok által pénteken közzétett támogatási dokumentumokból.

A New Wave tevékenységét valamennyi alapítvány támogatta, sőt, a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) 140 milliós kifizetéséből csak a médiacégnek jutott. Szemerey más cégeivel is előszeretettel kötöttek szerződést az alapítványok, a BanKonzult Kft.-től például mind a hat alapítvány megrendelte havi 750 ezer forintért a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című tanulmányt, annak ellenére, hogy az ehhez szükséges szakértői kapacitás valószínűleg az MNB-ben is rendelkezésre áll. Bankügyeikben is előszeretettel fordultak Matolcsy unokatestvéréhez a Pallas Athénék, értékpapír-vásárlásaikat legszívesebben Szemerey NHB bankján keresztül intézik, betéteiket leginkább ott tartják.

A New Wave és ügyvezetőjének egyéb cégei (Frank Digital Kft., DryCom Kft.) a tartalom-előállításon túl kaptak még támogatást konferenciaszervezésre, könyvkiadásra, illetve közel százmillió forintért megbízási szerződéseket igen széles spektrumban: kezdve a kémiai kutató helyén kialakítandó innovációs intézet létrehozásának előkészítésére vonatkozó szakmai koncepció kidolgozásától, az alapítványi építkezések videodokumentálásán át az oktatóközpontok arculati elemeinek kidolgozásáig.

Sok más kényes helyre is jutott még pénz. Matolcsy volt kabinetfőnökének, Wiedemann Helgának Sakk és póker című könyvére például támogatás és megbízások formájában közel 70 millió forintot költöttek az alapítványok – igaz, ezért román, cseh, ukrán és lengyel nyelvre is lefordították a Matolcsy gazdasági miniszterségét bemutató írást. Szakmai vélemények szerint a fordítás nyelvenként kifizetett nettó 9,7 millió forintos összege messze meghaladja a piaci árakat.

Az alapítványok azonban valóban szakmai munkákat is támogattak, több egyetemnek, PhD-hallgatónak, és határon túli szervezetnek is juttattak pénzt. A támogatottak között sok a magánszemély, őket elsősorban konferencialátogatások és kutatások finanszírozásával segítették a Pallas Athénék.

Az alapítványok az oly sokáig titkolt támogatásokon túl nyilvánosságra hozták szerződéseiket is. Ebből kiderül: a frissen vásárolt ingatlanok felújításával előszeretettel bízzák meg a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető Magyar Építőt, a céggel több mint 3,5 milliárd forint értékben kötöttek szerződést. Az alapítványi ingatlanok belsőépítészetével és berendezésével pedig leggyakrabban egy budapesti tervező, Heiszler Zoltán tulajdonában lévő Made in Heiszler nevű céget bíztak meg: a 2014-ben még csak 91 millió forintos forgalmat generáló vállalkozás az elmúlt másfél évben közel 500 millió forintnyi megbízást kapott a jegybanki alapítványoktól.

Matolcsy nem mond le

Látva az unokatestvérének juttatott támogatások keltette sajtóvisszhangot, kérdéssel fordultunk az MNB-hez, hogy Matolcsy György megfontolja-e lemondását. Erre vonatkozóan az MNB lapunknak azt válaszolta, hogy „az alapítvány megalapítását és bírósági bejegyzését követően önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amely független az alapítójától, és amelynek ügyvezetését a kuratórium látja el”. Kiemelték: „Az MNB alapítói jogai nem terjednek ki az alapítványok cél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó konkrét pályázati és támogatási döntések meghozatalára vagy befolyásolására.” Habár az MNB igyekezett megkerülni kérdésünket, a válasz alapján úgy tűnik, hogy Matolcsy nem tervezi lemondását.




Szemerey
Kapcsolódó cikkek