Magyar gazdaság

Öt százalékot meghaladó bérnövekedésre számítanak az elemzők

Kevés fontos makrogazdasági adat lát napvilágot ezen a héten, és egyiküknek sem lesz piaci szempontból lényeges árfolyammozgató hatása.

Csütörtökön közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes adatokat az államháztartás központi alrendszerének 2016. április végi helyzetéről. A május 9-én közzétett előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének 2016. január-áprilisi hiánya 144,9 milliárd forint lett.

Április végén a központi költségvetés 209,0 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 21,5 milliárd forintos többlettel zártak. Egy évvel korábban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 465 milliárd forinttal volt magasabb, mint idén - közölte az NGM. Az idei első négyhavi hiány az éves deficitcél 19 százaléka. Az április havi egyenleg szintén kedvezőbb volt, a hiány 19,1 milliárd forint volt, lényegesen alacsonyabb a tavalyi 73,1 milliárd forintos deficitnél.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken teszi közzé a keresetek január-márciusi alakulásáról szóló statisztikát. Februárban a bruttó átlagkereset 5,9, a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése következtében a nettó 7,5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó keresetek 6,6, a nettó 8,2 százalékkal nőttek. Januárban 5,8 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a nettókeresetek emelkedése 7,4 százalék volt. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,3 százalék volt a bruttó és 8,0 százalék a nettó keresetek emelkedése januárban.

Az idén újra erős, 5 százalékot meghaladó nettó bérnövekedésre számítanak az MTI által megkérdezett elemzők, akik szerint a következő években a háztartások fogyasztása lehet a húzóereje.

KSH makro NGM
Kapcsolódó cikkek