Magyar gazdaság

Lendületet vett a magyar gazdaság

Júliusban nagyobb fordulatszámra kapcsolt a magyar gazdaság, s ezzel megszakadhat az első fél évben mutatott gyengébb teljesítmény. A Gyorsulási Irányadó (GYIA) komponenseinek többsége növekszik, ami kedvező jel a jövőre nézve.

Többhavi gyenge teljesítmény után júliusban lendületet vett a magyar gazdaság a Gyorsulási Irányadó (GYIA) szerint. A Világgazdaság konjunktúraindexe csaknem kétszázalékos növekedésről tanúskodik éves alapon, ami jóval magasabb a júniusi 1,1-nél. Az előző hónaphoz képest is jelentősen javult a magyar gazdaság teljesítménye, ami arra utal, hogy az első fél évvel véget ért a lassabb növekedéssel jellemezhető periódus.

A GYIA tíz részindexe közül hat támogatta és négy lefelé húzta a mutatót. A pénzügyi komponensekből a pénzkínálat reálértéke, az Ifo-index emelkedése, a BUX reálértéken számított emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú hozamok közötti különbség csökkenése is felfelé húzta az indexet. A pénzkínálat növekedését továbbra is segíti a jegybank hitelezésbővülést támogató programja. A pénzügyi indexekből egyedül a reálkamat növekedése rontotta a főindexet.

A reálgazdasági komponensek viszont már nem teljesítettek jól. A reálkeresetek növekedésén és a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenésén (18,2 hónapról 18-ra) túl nem volt olyan részindex, amelyik segíthette volna a GYIA-t. A fogyasztási hitelek állományának csökkenése, az ipari termelés havi alapú visszaesése, valamint a rendelésállomány romlása visszahúzta az indexet.

A GYIA alapján úgy tűnik, hogy a gazdaság növekedésének húzóereje a fogyasztás lehet, de kétségtelen, hogy vannak kockázatok a növekedésre nézve. Az egyik ilyen, hogy az európai uniós források az idei év elején elapadtak a költségvetési ciklusváltás miatt, ez pedig naptárhatástól megtisztítva 0,6 százalékra fékezte az első negyedévben a GDP-növekedést. A másik bizonytalanság az autógyárak termelését jellemző ingadozás, bár az elmúlt hónapokban már úgy tűnt, hogy kezd helyreállni a nagy gyárak termelése. A legnagyobb kockázat viszont a Brexit hatása lehet, mivel fékezheti egész Európa növekedését, s így Magyarországot sem hagyja érintetlenül a britek uniós kiválása.A kedvezőtlen tényezőket azonban ellensúlyozhatja a jegybank élénkítése és a költségvetési élénkítés.

Az év második felében pedig egyre több olyan tényező van, amely lendületet adhat a gazdaságnak. Az EU-források lehívásának várható felpörgetése, a hitelezés mérsékelt növekedése és a lakosság óvatossági megfontolásainak háttérbe szorulása szintén a GDP-növekedés gyorsulást támogatja. A lakossági fogyasztás növekedése mellett már a lakásberuházások bővülése is segítheti a gazdaságot, így az év folyamán fokozatosan gyorsulhat a GDP-növekedés. Az év egészében elemzők szerint két százalék közelében lehet a

Így készül a GYIA

A Gyorsulási Irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló, leadingindikátor típusú mutató, amelyet a nemzeti összterméket, a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A Gyorsulási Irányadó az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel a jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. A GYIA a magyar viszonyokhoz igazított leadingindikátor. Számítása a nemzetközi gyakorlatban használt módszertant követi, és a súlyok a legjobban illeszkedő modellt követik (www.vg.hu/gyiamutato).

NGM pénzügy növekedés Varga Mihály gazdaság GYIA
Kapcsolódó cikkek